OGRANAK ZAGREB III – Održano 1. Međusudačko savjetovanje iz obiteljskog prava

Ogranak Zagreb III Udruge hrvatskih sudaca i Općinski građanski sud u Zagrebu organizirali su prvo MEĐUSUDAČKO SAVJETOVANJE IZ OBITELJSKOG PRAVA koje se održalo 17. prosinca 2018. godine u Velikoj dvorani Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Na savjetovanju je sudjelovalo 40 sudaca iz cijele Hrvatske, od toga 36 sa općinskih sudova, a 3 sa Županijskog suda u Zagrebu i 1 sa Županijskog suda u Splitu.

Savjetovanje su organizirale i vodile dvije moderatorice, sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Marina Parać Garma i Tijana Kokić.

Na savjetovanju su raspravljena pitanja koja su suci koji rade na obiteljsko-pravnim predmetima na području cijele Hrvatske unaprijed poslali te je pripremljena prezentacija sa mogućim odgovorima na predmetna pitanja te relevantnom sudskom praksom.

Nakon, ponekad i vrlo žustre rasprave, doneseni su zaključci o raspravljenim pitanjima.

Po okončanju službenog dijela, uslijedilo je neformalno druženje uz zakusku.

Savjetovanje je ocjenjeno kao vrlo uspješno, naročito organizacijski format koji je omogućio kvalitetnu raspravu među sucima o svim otvorenim pitanjima vezanim uz primjenu Obiteljskog zakona iz 2015. godine ali i ostalih relevantnih pravnih izvora te međunarodnog prava.

Nakon savjetovanja, sudionicima je putem maila, dostavljena prezentacija te zaključci.

Zbog velikog interesa i odlične ocijene, planira se 2019. godine održati sljedeće savjetovanje.