OGRANAK ZAGREB III – Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca, Ogranak Zagreb III za NOVA TV

U povodu vašeg izvještaja o prosvjedu udruge Veronika Vere održanog 16. siječnja 2019. ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu, molim vas da u na istom mjestu i na isti način objavite ovo priopćenje Udruge hrvatskih sudaca, Ogranak Zagreb III.

Prenošenje i izvještavanje o bombastičnim i objektivno nepotkrijepljenim izjavama osoba ili udruga koje su sudionici u postupku na sudu, a bez davanja mogućnosti “drugoj strani” da se o tome očituje, ne doprinosi čistoći medijskog prostora i objektivnom informiranju javnosti.

Prenošenje takvih izjava stvara pogrešnu i zlonamjernu sliku o sudbenoj vlasti. Suci primjenjuju zakone Republike Hrvatske na temelju činjenica koje im predoče stranke u postupku i ne smiju izlaziti iz tih činjeničnih i zakonskih okvira. Subjektivno komentiranje nezadovoljnih procesnih sudionika, uz pogrdne i neistinite kvalifikacije o pojedinim sucima, stvara ozračje nepovjerenja i nesigurnosti.

Konkretne izjave izlaze izvan okvira uljuđene komunikacije i one neće spriječiti suce da postupaju na temelju zakona i Ustava Republike Hrvatske.

Za Ogranak Zagreb III Udruge hrvatskih sudaca
Tijana Kokić, predsjednica ogranaka