Priopćenje upravnog odbora Ogranka Rijeka

Udruga hrvatskih sudaca Ogranak Rijeka u potpunosti podržava zahtjev državnih službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu u nastojanju da im se osiguraju plaće dostojne poslova radnog mjesta koje obavljaju.

Kao posljedica odlijeva službenika i namještenika ( loši uvjeti rada te primanja zaposlenih u sudovima ispod prosječne plaće u RH) suci nisu u mogućnosti obavljati svoje sudačke obaveze, propisane Zakonom o sudovima (Narodne novine br. 28/2013, 33/2015, 82/2015, 82/2016, 67/2018, 126/2019, 130/2020, 21/2022, 60/2022, 16/2023).

Ističemo kako su educirani i primjereno plaćeni službenici i namještenici neophodni za redovito obavljanje poslova u sudovima u Republici Hrvatskoj. Osobitost  radnog mjesta državnih službenika u pravosuđu zahtjeva ozbiljnost pri uređenju njihovih materijalnih prava, te osobit napor izvršne vlasti da na navedena radna mjesta privuče i zadrži izvrstan kadar.

Ovim putem ukazujemo da postojeći zakonski propisi omogućavaju da se za državne službenike i namještenike zaposlene u pravosuđu zaključi Granski kolektivni ugovor, kako bi se eventualno na takav način cjelovito riješilo pitanje plaća i svih drugih naknada državnih službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu.

Podsjećamo na Zaključke donesene na Zboru Udruge hrvatskih sudaca od 31. ožujka 2023., među kojima je, među ostalim, i povećanje plaća svih sudskih službenika kako bi sudovi mogli redovito funkcionirati.

Učinkovito i efikasno pravosuđe u interesu je svakog građanina RH, te izvršna vlast mora pronaći način da se nastala kriza sudbene vlasti okonča.

 

                                                                Udruga hrvatskih sudaca Ogranak Rijeka