Mjere upozorenja na hrvatskim sudovima od 22. siječnja; stranke obaviještene, UHS otvoren za nastavak razgovora

U ponedjeljak, 22. siječnja, suci na sudovima Republike Hrvatske kreću s novim ciklusom mjera upozorenja. U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

Prema posljednje prikupljenim informacijama, očekuje se bolji odaziv nego u prvom ciklusu, dok je na većini sudova odaziv i stopostotan. O odgodama rasprava dogovorenih za ponedjeljak stranke su obaviještene putem e-spisa i svojih opunomoćenika, tj. odvjetnika. Molimo stranke da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera.

U mjere upozorenja kreće se temeljem jednoglasne odluke svih ogranaka Hrvatske udruge sudaca, budući da iz Vlade RH niti Ministarstva pravosuđa i uprave nije stigla nova ponuda kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. Razgovori s predstavnicima izvršne vlasti se nastavljaju, no budući da obje strane u ovom trenutku ostaju pri svojim stavovima, mjere upozorenja počinju po najavi, u ponedjeljak. Dođe li do dogovora kojim bi se ispunili zahtjevi UHS-a, mjere će se prekinuti i prije najavljenog datuma.

UHS, podsjetimo, od Vlade RH traži ispunjenje obećanja o provedbi konkretnih poteza – jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda i izjednačavanje plaća sudaca drugog stupnja s plaćama sudaca visokih specijaliziranih sudova. Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo građanima i strankama na dosad iskazanim razumijevanju i podršci. Sve mjere koje se poduzimaju usmjerene su boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa.  U daljnjem postupanju suci će, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge. Novi sastanak Upravnog odbora UHS-a održat će se najkasnije 1. veljače 2024.