Predsjednik IAJ Đuro Sessa za slovenski Delo: Niti jedna država ne želi negativne ocjene u izvješću Europske komisije

Predsjednik Međunarodne udruge sudaca (IAJ) Đuro Sessa, ujedno i počasni predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS), razgovarao je za slovenski www.delo.si u povodu borbe slovenskih sudaca za izvršenje odluke Ustavnog suda o njihovim plaćama. Slaže se s ocjenom predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar da neispunjenje odluke Ustavnog suda znači “pravni barbarizam”. Budući da slovenska izvršna vlast ne provodi presudu i ne regulira neovisan položaj sudaca, krši načela europskog prava.

U mnogim zemljama postoje političke tendencija da se ograniči neovisnost sudstvo. Istaknuo je da niti jedna država ne želi negativne ocjene u izvješću Europske komisije, a to je način na koji Europska komisija vrši pritisak na države članice Europske unije da isprave probleme koje imaju. 

 Sudac bez obzira kolika mu je plaća mora biti slobodan i ne podlijegati nikakvim pritiscima. No, niske plaće sudaca pogodno su tlo za rast korupcije. U našim zemljama još je veći problem jer javnost nije dovoljno upoznata ni senzibilizirana za te probleme. A vlade to koriste kako bi suce prikazale kao pohlepne pojedince.

 Suci su svjesni važnosti vladavine prava i ravnoteže između tri grane vlasi. Sva jamstva koja imaju suci ne postoje radi njihove udobnosti, nego postoje radi tereta koji nose za opće dobro cjelokupnog sustava pravne države i zaštite građana. Zaštita  se može postići samo ako postoje neovisni suci u sudovima ustanovljenim zakonom. Neovisnost sudaca vezana uz jamstva koja država daje sucima postoji da mogu slobodno suditi, bez pritisaka. Ističe da suci moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju svoju neovisnu poziciju za dobrobit zemlje.

 Vjeruje da sve dok u Europi postoji pravni poredak koji se oslanja na vladavinu prava, stvari će ipak doći na svoje mjesto. 

 Detaljnije u članku: https://www.delo.si/sobotna-priloga/nobena-drzava-si-ne-zeli-negativnih-ocen-v-porocilu-evropske-komisije/