Članovi UHS-a ogranak Varaždin i Zagreb II u posjeti Žalbenom sudu u Rimu (Corte d’Appello di Roma) i Općinskom sudu u Bologni (Tribunale di Bologna)

Ogranak Varaždin Udruge hrvatskih sudaca, sada već tradicionalno, organizirao je stručno putovanje za suce u Rim i Bolognu, Italija u periodu od 18.- 23. kolovoza 2022. godine.

Posjet Žalbenom sudu u Rimu (Corte d’Appello di Roma) realiziran je u suradnji sa sutkinjom gdjom Olgom Pirone, a posjet Općinskom sudu u Bologni (Tribunale di Bologna) u suradnji sa predsjednikom toga suda, gospodinom Albertom Ziroldi. Suci su tijekom ovih posjeta imali mogućnost saznati zanimljivosti o talijanskom pravnom sustavu te razgovarati općenito o sudskom postupku, položaju sudaca i načinu sudovanja u Italiji. Pored toga, imali smo priliku razgledati zgrade sudova i doznati podatke o povijesnom značaju same građevine suda u Bologni.

Razgovor o uvjetima i načinu rada te problemima na koje nailaze suci u Italiji, ukazao je na vrlo sličnu situaciju u kojoj se i nalaze i suci u Republici Hrvatskoj, kao suci koji dužnost obavljaju u okviru Europske unije.

Tijekom putovanja suci su posjetili brojne znamenitosti grada Rima, imali su prilike doživjeti Pompeje, osjetiti ritam Napulja i uživati u Bologni.