UHS je sudjelovao u e-Savjetovanju u vezi prethodne procjene izmjena i dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je putem aplikacije e- Savjetovanje obrazac prethodne procjene uz Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Udruga hrvatskih sudaca (UHS) se uključila sa svojim prijedlozima. UHS podržava inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave da se pristupi izmjeni i dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Posebno se napominje da je do ove inicijative došlo nakon što je UHS tražio promjenu Zakona o plaćama sudaca dopisima ministru pravosuđa i uprave i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske ( http://uhs.hr/archives/1888). UHS očekuje da će se prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona usvojiti argumentirani prijedlozi UHS-a.

UHS traži promjenu i usklađenje osnovica za obračun plaća sudaca te da se značajno poboljša položaj prvostupanjskih sudaca (općinskih, prekršajnih, trgovačkih i upravnih). Naime, osnovica za obračun plaća sudaca je trenutno manja od osnovice iz 2009. i nije zadnjih godina pratila troškove inflacije. UHS predlaže u zakonu ugraditi mehanizam kako bi se automatski uvećavala osnovica za nastalo uvećanje troškova života i inflacije u prethodnoj godini. S obzirom da je u međuvremenu javnim i državnim službenicima rasla osnovica za obračun plaće, u sustavu su se pojavile i anomalije jer sucima nije rasla osnovica.

Detaljnije na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=21470