UHS predložio Vladi Republike Hrvatske usklađivanje osnovice za obračun plaće sudaca

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) nije dobila odgovor na dopis upućen Ministru pravosuđa i uprave u vezi prijedloga za usklađivanje osnovice za obračun plaće sudaca te uređenja drugih materijalnih prava sudaca, o čemu smo obavijestili 24. ožujka 2022. Zato je upućen dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

Naime, osnovica za obračun plaća sudaca je trenutno manja od osnovice iz 2009. i nije zadnjih godina pratila troškove inflacije. UHS predlaže u zakonu ugraditi mehanizam kako bi se automatski uvećavala osnovica za nastalo uvećanje troškova života i inflacije u prethodnoj godini. S obzirom da je u međuvremenu javnim i državnim službenicima rasla osnovica za obračun plaće, u sustavu su se pojavile i anomalije jer sucima nije rasla osnovica.

Istaknut je i problem naknade troškova prijevoza jer suci koji rade i stanuju u istom mjestu nemaju pravo na takvu naknadu. U situaciji rasta cijene goriva to predstavlja dodatni trošak za suce koji im nije priznat.

UHS traži od Vlade Republike Hrvatske zakonodavne izmjene kako bi se promijenila i uskladila osnovica za obračun plaća sudaca. Traži i da se donese odluka da se sustav plaća sudaca uredi novim zakonom te Vladi RH nudi suradnju na izradi novog sustava plaća za suce.

Dopis UHS-a predsjedniku Vlade RH na poveznici:

UHS-dopis-predsjedniku-Vlade-RH.pdf