Komemoracija povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Kao i svake godine do sada, Općinski građanski sud u Zagrebu i Ogranak Zagreb III UHS-a organizirali su komemoraciju povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a koji svoj temelj ima u tragičnom događaju koji se 22. rujna 1999. godine dogodio na tada Općinskom sudu u Zagrebu kada je u postupku razvoda braka Mato Oraškić ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a zapisničarku Stanku Cvetković teško ranio.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec, Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, sutkinja Ustavnog suda Ingrid Antičević Marinović, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavnica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić te predstavnici drugih institucija i nevladinih udruga kao i kolege suci.

U kratkim obraćanjima svi govornici ukazivali su na napredak u poimanju nasilja općenito, a naročito u odnosu na nasilje u obitelji, prema ženama i djeci no kako je, na žalost i nadalje nasilje prisutno te se treba i dalje truditi radi postizanja nulte tolerancije.

U 14:00 h predstavnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Općinskog radnog suda u Zagrebu te predstavnici Ogranaka Zagreb III položili su cvijeće na grob kolegice Hvalec, na Mirogoju.