OGRANAK ZADAR – Studijsko putovanje u Barcelonu 2017. godine

Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Zadar organizirao je u vremenu od 11. do 15. travnja 2017. godine, proljetno studijsko putovanje u Barcelonu.

U dogovoru sa španjolskom pravosudnom akademijom odlučili smo se da ovaj put ne idemo u posjet sudovima kao inače već u svojevrsni kamp za obuku sudaca. Naime, u blizini Barcelone nalazi se objekt hotelsko konferencijskog tipa, koji služi usavršavanju pravnika koji imaju namjeru postati suci.

Diplomirani pravnici iz čitave Španjolske se po završenom studiju prijavljuju na natječaj za suce, pa ako budu primljeni na tom natječaju dolaze u ovaj objekt u kojem ukupno borave dvije godine. Tijekom tog razdoblja najprije se bave teoretskom nastavom, da bi u drugom dijelu imali praktičnu nastavu. Praksa se odvija u „umjetnim“ sudnicama gdje se simulira suđenje. Svi kandidati se tijekom ovog postupka prate i ako komisija procijeni da ne ispunjavaju uvijete za suce, otpuštaju se s akademije.

Isti ovakav objekt, namijenjen za školovanje i obuku državnih odvjetnika postoji u Madridu.

Nakon posjeta Sudu organizirano je razgledavanje grada uz stručnog vodiča koji je svakako vrijedan divljenja s obzirom na spoj mediteranskog načina života, ekstravagantne arhitekture i najpoznatijih sportskih brendova današnjice.