OGRANAK SPLIT – Studijsko putovanje Krakow 2012. godine

U cilju stjecanja znanja o radu i razmjene iskustava s kolegama sucima europskih zemalja, Ogranak Split UHS-a je u vremenu od 5. do 9. listopada 2012. organizirao studijsko putovanje u poljski grad Krakow. Na ovom su se putovanju sucima Ogranka Split pridružile dubrovačke i zadarske kolege.

U Krakowu su se suci susreli s kolegama iz poljske Udruge sudaca, posjetili su Nacionalnu pravosudnu školu za suce i državne odvjetnike, središnju instituciju za početnu i trajnu edukaciju sudaca i državnih odvjetnika u Poljskoj. Ova je je škola započela s radom 2009. godine, a osnovni joj je zadatak stručno usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika u cilju poboljšanja njihovih specijalističkih znanja i profesionalnih vještina.

Slobodno su vrijeme suci iskoristili za razgledavanje znamenitosti Krakowa te obližnjeg rudnika soli Wielizcka. Na povratku su imali priliku provesti poslijepodne u Beču te kratko razgledati i neke od turističkih atrakcija austrijske metropole.

Studijska su putovanja koristan oblik aktivnosti sudaca jer doprinose razvoju europske pravosudne kulture čiji je temelj u uzajamnom povjerenju pravosudnih dužnosnika koji djeluju u zajedničkom europskom prostoru.

PREDSJEDNICA OGRANKA SPLIT
mr. sc. Senija Ledić