OGRANAK RIJEKA – predavanje “Pravna terminologija i hrvatski jezik”  

“Pravna terminologija i hrvatski jezik” naziv je predavanja koje je 23. studenog 2018. godine održano u Velikoj vijećnici Županijskog suda u Rijeci.

Gosti predavači bili su dr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i dr. sc. Kristian Lewis, viši znanstveni suradnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Prisutni suci i sudski savjetnici Županijskog suda u Rijeci te prvostupanjskih sudova riječkog područja svih grana sudovanja raspravljali su tijekom predavanja o važnosti pisanja razumljivih i sažetih sudskih akata i pravilnoj upotrebi pravnog nazivlja.

Ukazano je na potrebu korištenja standardnog jezika u sudskim odlukama. Posebno zanimanje izazvali su primjeri uobičajenih pogrešaka u korištenju nekih riječi koje mijenjaju značenje i smisao napisane rečenice. Kako prisutni većinom pripadaju području na kojem se govori čakavskim dijalektom, pokazan je visoki stupanj poznavanja značenja lokalizama ovoga kraja, dok su objašnjenja riječi i izvedenica korištenih u dijalektu koji nije poznat ovom području izazvale i smijeh u dvorani.

Zahvaljujemo cijenjenim predavačima na zanimljivom i interaktivnom predavanju.