OGRANAK SPLIT – Studijsko putovanje Nürnberg 2013. godine

Neovisnost, kvaliteta i učinkovitost glavne su karakteristike efikasnog pravosudnog sustava. Jedan od europskih pravosudnih sustava koji je upravo prepoznatljiv po svojoj efikasnosti zbog koje uživa povjerenje građana je njemački pravosudni sustav. Upoznavanje s tako uspješnim primjerom zaštite građanskih i ljudskih prava Ogranku Split Udruge hrvatskih sudaca bio je motiv za organizaciju studijskog putovanja čiji je središnji događaj bio posjet Visokom zemaljskom sudu (Oberlandesgericht) u Nürnbergu. Putovanje je organizirano u vremenu od 4. do 8. listopada 2013., a sucima Ogranka Split pridružili su se suci ogranaka Prekršajnog suda u Splitu te ogranaka Bjelovar, Dubrovnik i Zagreb I.

Suce su primili zamjenik predsjednika Visokog zemaljskog suda u Nürnbergu, kao i predsjednik Bavarske udruge sudaca koja djeluje već više od sto godina s ciljem zaštite prava sudaca. Domaćini su suce upoznali s povijesnim okolnostima osnivanja i rada Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu koji je djelovao od 20. studenoga 1945. do 1. listopada 1946. u istim prostorima u kojima i danas djeluju sudovi u Nürnbergu. Suci su razgledali zgradu suda, raspravne dvorane, uključujući i onu u kojoj se vodio Nürnberški proces za ratne zločine.

Također su suci upućeni u organizaciju pravosuđa u Njemačkoj danas, uvjete imenovanja i napredovanja sudaca, nadležnost i rad Zemaljskog suda (Landesegericht) i Visokoga zemaljskog suda, trajanje sudskih postupaka sudova u Njemačkoj te načinima sprječavanja dugotrajnosti tih postupaka.

Tijekom studijskog putovanja suci su posjetili i razgledali grad Nürnberg, neke od njegovih znamenitosti poput Kaiserburg s veličanstvenim zidinama od 4 km, glavni trg Hauptmarkt, Stolnu crkvu Naše Djevice, fontanu Schöner Brunnen. Ujedno su posjetili prekrasne dvorce Bavarske Neuschweinstein i Linderhof. Kako je put do Nürnberga vodio preko Innsbrucka u Austriji, suci su boravak u tom gradu iskoristili za upoznavanje s tim gradom. Tom su prilikom, među ostalim, razgledali baroknu katedralu Dom zu Sv. Jakob, Kraljevsku palaču (Kaiserliche Hoffe).

Valja se nadati da će stečena korisna saznanja i primjer dobre prakse njemačkih sudova biti poticaj domaćim sucima za primjenu iskustava u svakodnevnom radu u cilju veće učinkovitosti.

PREDSJEDNICA OGRANKA SPLIT
mr. sc. Senija Ledić