OGRANCI VARAŽDIN i ZAGREB – Članovi UHS-a u posjeti Haškom ogranku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove

Od 4. do 9. lipnja 2018. organizirano je stručno putovanje u Nizozemsku za članove Udruge hrvatskih sudaca Ogranak Varaždin i Ogranak Zagreb. Dvadeset i pet sudaca – članova naše Udruge posjetili su Haški ogranak Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (UN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals).

Posjet Mehanizmu realiziran je u suradnji sa Andreom Kneževićem zaposlenikom Mehanizma zaduženim za organizaciju grupnih posjeta. Sucima je predstavljena ova institucija njena organizacija i način rada te njen razvoj kroz povijesni okvir od osnivanja do danas po Heleni Eggleston iz ureda glasnogovornika Mehanizma.

Suci su nadalje slušali prezentaciju o radu Mehanizma koju su iz različitih aspekata prikazali Willow Cristal iz ureda Predsjednika i Alexandar Kontić iz ureda tužiteljstva. Prezentacije su završile u internoj komunikaciji između sudaca i prezentatora gdje su djelatnici Mehanizma pokušali dati konkretne odgovore na postavljena pitanja.

Konačno, suci su dobili sliku o položaju i načinu postupanja sa žrtvama i svjedocima u postupcima.

Osim stručnog dijela programa sudionici ovog kratkog putovanja imali su priliku razgledati i ključne znamenitosti grada Kölna, Amstredama, Haaga, Regensburga i Linza.