OGRANAK ZADAR – Aktivnosti ogranka Zadar u 2016. godini

1. Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Zadar organizirao je u vremenu od 09. do 13. svibnja 2016. studijsko putovanje, s tim da je ovaj put, nakon velikih europskih metropola (Beč, London, Rim, Pariz i Istanbula), kao odredište izabran Amsterdam.

Na putovanju su sudjelovali članovi UHS-a, i to uglavnom iz zadarskog ogranka, a pridružilo nam se i nekoliko članova ogranaka Šibenik i Split.

U Haagu smo posjetili Eurojust gdje je održana prezentacija o radu Eurojust-a, od strane gđa Gabriele Hornbeck, sutkinje i Nacionalne članice Austrije.Također smo posjetili Veleposlansto Republike Hrvatske gdje nas je primila Veleposlanica gđa Andrea Gustović Ercegovac. Posjetili smo i Sud pravde u Haagu uz prezentaciju i vođenje kroz prostorije Suda.

2. U organizaciji Udruge hrvatskih sudaca, u prostoru Zadarskog Sveučilišta 30. rujna – 1. listopada 2016. u Zadru je održana 2. Međunarodna konferencija sudaca. Na konferenciji je sudjelovalo više od sedamdeset sutkinja i sudaca iz čak 15 europskih zemalja.

Važnost ovog skupa i značaj tema u svojim su uvodnim izlaganjima istaknuli ministar pravosuđa Ante Šprlje, izaslanica župana Zadarske županije Marina Dujmović-Vuković, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa te u ime organizatora, predsjednica Udruge hrvatskih sudaca, Ogranak Zadar, Jadranka Nižić Peroš.

Konferencija je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, te uz potporu Ministarstva pravosuđa RH, Ministarstva vanjskih poslova SAD, Zadarske županije i CEELI Instituta u Pragu.
Prva Međunarodna konferencija sudaca, održana je u rujnu 2015. godine i rezultirala je velikim brojem sudionika te ukazala na potrebu redovitog održavanja skupova na kojima će suci razmjenjivati svoja mišljenja i iskustva.

Konferencija je tematski posvećena pitanjima neovisnosti i nepristranosti sudaca kao temeljnim elementima sustava vladavine prava, jamstvu poštenog suđenja i izgradnje povjerenja građana u pravosudni sustav. Sudac našeg ogranka Marijan Bitanga je na skupu održao prezentaciju na konferencijske teme.

Također se raspravljalo o važnosti strateškog i proaktivnog komuniciranja sudova s javnošću, o komunikaciji s medijima te o ulozi novih medija i društvenih mreža kao inovativnih i kreativnih komunikacijskih kanala 21. stoljeća, koji omogućuju interaktivnu, javnu komunikaciju.

Kao značajna tema Konferencije prepoznata je nužnost poznavanja Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – koja nesumnjivo danas predstavlja vodeći izvor prava u zemljama članicama Vijeća Europe. Stoga je posebno istaknuto da je analiza konvencijskog teksta, kao i praćenje judikature Europskog suda za ljudska

3. U suradnji sa CEELI Institutom iz Praga je UHS uz suradnju Ogranka Zadar kao partner podnijela prijavu na natječaj Europske komisije za sredstva iz europskog fonda pod nazivom International judicial training te uskoro očekujemo rezultate natječaja. Projekt predviđa unapređenje znanja sudaca iz Hrvatske, Češke i drugih EU zemalja na području kaznenog procesa (Direktive EU 2012/13 i 2013/48) kroz održavanje radionica.