OGRANAK VARAŽDIN – Studijsko putovanje u Luxemburg od 2. lipnja do 6. lipnja 2015.

Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Varaždin organizirao je u vremenu od 2. lipnja do 6. lipnja 2015. stručno putovanje u Luxemburg i Strasborug.

Na putovanju je bilo 27 članova UHS-a i to 13 iz ogranka Varaždin i 14. iz ogranka Zagreb. Na putovanju je prva destinacija bio grad Nurnberg u Njemačkoj kao jedan od najvećih gradova Bavarske. Razgledana je stara jezgra grada sa zidinama oko grada, gradska vječnica iz doba kasne renesanse, više srednjevjekovnih kuća i fontana koje krase grad.

Svi su izrazili zadovoljstvo posjetom baš toga grada koji nije turističko mjesto, ali je vrlo lijepo uređen i zanimljiv zbog brojnih građevina. Naravno da je razgledan i Sud na kojem su vođeni poznati postupci za ratne zločine nakon II svj. rata.

Put je nastavljen u Luxemburg, do grada Luxemburga u kojem je središnji događaj, pa i doživljaj bio posjet Sudu pravde Europske unije. Nakon što je razgledana impozantna zgrada Suda uz stručnog vodiča, u Sudu se slušala rasprava u predmetu C-308/14. čije stranke su Komisija EU protiv Ujedinjenog kraljevstva zbog ostvarivanja socijalnih prava. Sudilo je vijeće od pet sudaca u čijem je sastavu bio i sudac Republike Hrvatske, prof. Siniša Rodin.

Nakon završetka rasprave organiziran je i susret sa prof. Rodinom prilikom kojeg nas je upoznao s radom Suda, nadležnostima, sastavom vijeća. Osim prof. Rodina, primila nas je i sutkinja iz Republike Hrvatske prof. Vesna Tomljenović koja je sutkinja Općeg suda. Ona nas je upoznala s nadležnostima i radom toga Suda.

U kasnijim razgovorima s kolegicama i kolegama može se zaključiti da je posjet ovom Sudu bio središnji događaj našeg putovanja jer je taj posjet ostavio najjači dojam već samom zgradom, a zatim i protokolom u Sudu te je nadasve bilo zanimljivo razgovarati s sutkinjom i sucem, te savjetnicom iz Republike Hrvatske koji rade u Sudu, pa saznati na koji način su imenovani/izabrani u taj Sud, koliko predmeta imaju iz Hrvatske, da li imaju zadana okvirna mjerila i na kraju naravno, kolika im je plaća, što nećemo napisati zbog moguće depresije kolegica/kolega, ali i radnom vremenu koje gotovo da i ne postoji, jer se najčešće radi koliko je potrebno da se predmeti rješavaju što je prije moguće.

U Luxemburgu su razgledane i znamenitosti toga grada koji također ima lijepu katedralu, Duždevu palaču, katakombe i životopisne trgove.

Put je nastavljen u Strasborug. U njemu je sjedište velikog broja tijela EU, a nakon razgledavanja grada bilo je jasno i zašto, jer se radi o izuzetno lijepom gradu s posebnom arhitekturom na kanalu rijeke Illy . U Strasborugu je Europski sud za ljudska prava u kojem je organiziran sastanak sa sutkinjom iz Republike Hrvatske, prof. Ksenijom Turković te pravnicima koji rade na hrvatskim predmetima u građanskim i kaznenim postupcima. Oni su također opisali nadležnost Suda i rad suda, govorili o sastavu vijeća, postupku odlučivanja, problemima koji se uočavaju u predmetima koji dolaze iz Hrvatske. Sama zgrada suda je isto nova, lijepa, u dijelu grada u kojem su tijela EU i ulazak je moguć samo uz prethodnu najavu. Za suce i to je bio središnji događaj u Strasbuorgu, iako je nakon posjeta Sudu organizirano razgledavanje grada koji odiše posebnom ljepotom i atmosferom francuskog šarma. Svakako vrijedno viđenja.

Na putu kući posjetili smo grad Augsburg u Njemačkoj, koji smo kratko razgledali i u kojem su najzanimljiviji socijalni stanovi koji su kao takvi izgrađeni prvi u svijetu i za koje je najamnina oko 0,88 Eura još i danas.

Na putovanje se je mnogo vidjelo, naučilo, prošlo oko 2500 km bez posebnih napora, ali najvažnija je bila dobra, pozitivna, vesela i opuštajuća atmosfera, te druženje svih sa svima uz veliki broj razmijenjenih brojeva mobitela na kraju puta.

Predsjednica UHS Ogranak Varaždin
Karmela Sotošek