OGRANAK ZADAR – Studijsko putovanje u Pariz 2014. godine

U posljednjih nekoliko godina udruga Udruga hrvatskih sudaca ogranak Zadar uvela je tradiciju da se tijekom travanja održi studijsko putovanje na sudove neke od zemalja u okruženju pa je tako u okviru studijskog putovanja 2014. godine organiziran posjet pravosudnim tijelima Republike Francuske.

Konkretno, posjetili smo Osnovni (Općinski) sud, Prizivni (apelacijski) i Vrhovni sud Francuske koji su smješteni u bivšoj kraljevskoj rezidenciji u samom Centru Pariza na otočiću IIe de la Cite.
Naime, kroz francusku povijest kralj je redovito figurirao kao najviši sudac u zemlji i posljednja sudska instanca pa je bilo za očekivati da sud bude u njegovoj rezidenciji. Nakon francuske revolucije u 18. stoljeću u istoj zgradi je oformljen Revolucionarni sud gdje je kroz narednih nekoliko godina 2600 pripadnika francuskog plemstva na čelu s kraljicom Mariom Antonaetom osuđeno na smrt giljotinom.

Kako je riječ o impozantnoj zgradi površine dvjesto tisuća kvadrata (više desetaka kilometara hodnika!) izgrađene na četiri hektara zemljišta, u kojoj je zaposleno oko 4000 ljudi, na samom ulazu dočekao nas je sudac Općinskog suda Richard Samas Santafe koji nas je proveo kroz povijesne dijelove i dvorane zgrade i održao jedno kraće predavanje o nastanku same zgrade, povijesnom razvoju kako zgade tako i sudovanja u njoj.

Nakon toga, u velikoj kaznenoj raspravnoj dvorani primila nas je predsjednica Osnovnog (Općinskog) suda koja nam je održala predavanje o značaju i veličini tog suda, koji je nadležan za građansko i kazneno sudovanje za uže područje Pariza (20 okruga ili arondismana) koje obuhvaća nešto više od dva i pol milijuna ljudi, te skrenula pozornost kako je u zgradi osim ranije navedenih sudova smješteno i državno odvjetništvo, budući da, kao ni u Hrvatskoj, nema razlike u školovanju za državnog odvjetnik ili suca tako da oni tijekom svoje karijere mogu mijenjati svoje funkcije. Duljina rješavanja predmeta u prosjeku je šest mjeseci s tim da se vodi računa o ravnomjernoj opterećenosti pojedinog suca tako da ako primjerice zaduži neki složeniji predmet u rad, ima mogućnost rada samo na takvom predmetu, odnosno ne dobiva nove u zaduženje.

Hrvatski suci su postavljajući razna pitanja vezana kako uz organizaciju pravosuđa tako i postupak suđenja uspoređivali način rada hrvatskog i francuskog pravnog sustava.

Naš domaćin na apelacijskom sudu bio je sudac tog suda Christopher Regnard, koji je ujedno i predsjednik Europske udruge sudaca.
Primanje je održano u Velikoj dvorani apelacijskog suda koja se zbog svoje veličine, ali i naravi suda (riječ je o drugostupanjskom tijelu) rijetko koristi za rasprave već se u njoj uglavnom održavaju godišnji sastanci sudaca, ili neka velika i značajna suđenja.

U ime gostiju iz Zadra, sve nazočne pozdravila je predsjednica zadarskog ogranka Udruge Jadranka Nižić Peroš, koja je posebno istaknula važnost ovakve suradnje između sudova te je još jednom uputila poziv Christopheru Regnardu i Richard Samas SantaFe da uzvrate posjet dolaskom na sudove u Zadar, gdje su uvijek dobrodošli.
Poslije protokolarnog dijela susreta, francuski suci omogućili su nam da pratimo suđenje u kaznenom predmetu.

Posjetili smo i druge raspravne dvorane u kojima su se odvijala suđenja gdje se dalo primijetiti kako se u pravilu sudi u vijeću sastavljenom od tri suca odjevena u sudačke toge, pri čemu samu raspravu vodi sudac izvjestitelj, koji zajedno sa svojim pomoćnikom (pisarom) vodi bilješke o suđenju temeljem kojih se naknado sastavlja zapisnik. Dakle, ne postoji zapisničar kojem se sve diktira već se na ovaj, neusporedivo kraći i ekonomičniji način vode rasprave, što smo već vidjeli i na sudovima u drugim državama (Austrija, Italija) kod kojih se rasprave ne snimaju već se bilježi njihov bitni sadržaj od strane sučevog suradnika.

Po okončanju rasprava nastavilo se neformalno druženje tijekom kojeg smo imali priliku još malo razmijeniti iskustva s francuskim sucima i razgledati zgradu koja obiluje povijesnim detaljima.