OGRANAK ZADAR – Studijsko putovanje u Rim, 19. travnja 2013. godine

Dana 19. travnja 2013. godine Udruga hrvatskih sudaca ogranak Zadar organizirala je posjet pravosudnim tijelima Republike Italije i to Prizivnom (Apelacionom) i Osnovnom sudu u Rimu te Vrhovnom Kasacijskom sudu u Palači pravde u Rimu.

Organizaciju ovakvog posjeta omogućio je rimski odvjetnik Antonio Mazzeta s kojim smo tijekom ovog posjeta usko surađivali koji je dogovorio susrete s predstavnicima navedenih sudova.

Posjet je započeo dolaskom na Prizivni sud gdje nas je dočekao prvi predsjednik tog suda dr. Giorgio Santacrocce te održao predavanje o značaju i veličini tog suda, koji je uz sud u Ateni, najveći sud u Europi s nešto više od 400 sudaca, vrsti i broju predmeta, te specifičnosti rada obzirom na njegovu veličinu.

Naime, Prizivni sud u Rimu je sud drugog stupnja, koji ima teritorijalnu jurisdikciju unutar Regije Lazio, osnovan je 1809, kada je Rim bio pripojen Napoleonskom carstvu. Unutar jurisdikcija ovog suda je postoji devet sudova, koji su osim u Rimu smješteni u drugih osam gradova (Cassino, Civitavecchia, Frosinone, Latina, Rieti, Tivoli, Velletri i Viterbo).

Trenutno, na Prizivnom sudu u Rimu, osim prvog predsjednika Giorgia Santacrocea,
djeluju i dvadeset i jedan predsjednik odsjeka, a uz to i četrdeset i sedam savjetnika, a bave se i građanskom i kaznenom granom prava kao i maloljetničkom delikvencijom za problematiku koje su složeni posebno odsjeci u kojima pored sudaca profesionalaca sudjeluju i dva tzv. počasna savjetnika, stručnjaka za maloljetničke problem, primjerice psihologa i sociologa.
S druge strane, a u ime gostiju iz Zadra, sve nazočne pozdravio je naš rimski domaćin odvjetnik Mazzetta kao i predsjednica zadarskog ogranka Udruge Jadranka Nižić Peroš, koja je posebno istaknula važnost ovakve suradnje između sudova te je još jednom uputila poziv dr Santacrocceu i odvjetniku Mazzetti da uzvrate posjet dolaskom na sudove u Zadar, gdje su uvijek dobrodošli.. Poslije protokolarnog dijela susreta, nastavilo se neformalno druženje tijekom kojeg smo imali priliku posjetiti Ured predsjednika kaznenog odsjeka suda pri čemu su nam se pridružili i članovi obitelji Mazzetta.

Nakon toga podijelili smo se u tri grupe kako bi nazočili na ročištima koja su bila u tijeku na Osnovnom sudu, s tim da je svaka grupa dobila jednog karabinjera kao vodiča, a s druge strane Hrvatski zavod Sv. Jeronima osigurao nam je nekoliko svećenika studenata iz Hrvatske koji su nam prevodili događanja u sudnicama. Ovi svećenici su ostali s nama i nakon odlaska sa suda te su nam bili konstantno na usluzi kao vodiči i prevoditelji te su nam boravak u Rimu učinili doista ugodnim.

U točno 12,00 sati krenuli smo prema Palači pravde u kojoj je smješten Vrhovni Kasacijski sud (Corte suprema di cassazione), a koja se nalazi na Piazzi dei Tribunali u samom središtu Rima. Uz pomoć našeg domaćina Antonia Mazzette vrlo smo lijepo primljeni od predsjednika tog suda koji nam je najprije predstavio samu zgradu u kojoj se sud nalazi, a koja je plijenila svojom impozantnošću, ali i sud koji u njoj djeluje. Opisao nam je način rada i postupak donošenja odluka u kaznenim i građanskom dijelu, te naglasio kako je dužnost tog suda objedinjavanje i unificiranje sudske prakse u zemlji s vrlo složenim i obimnim pravosudnim sustavom, ali i sto tako i suđenje u najtežim kaznenim postupcima protiv mafije i organiziranog kriminala. Po završetku predavanja i obilaska zgrade suda razgledali smo park u kojem se nalazi zgrada suda (Piazza cavur), nakon čega smo bili primljeni od strane Predstojniika Hrvatskog Zavoda sv. Jeronima koji se nalazi u blizini Palače pravde.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svećenicima iz Zavoda koji su nam naš boravak u Rimu učinili vrlo ugodnim te su nam u svakom trenutku bili na raspolaganju.

Posebnu zahvalnost dugujemo krajnje ljubaznom našem rimskom domaćinu odvjetniku Antoniu Mazzetti i članovima njegove obitelji bez čijeg sudjelovanja i podrške ovako sadržajan i bogat posjet jednostavno ne bi bio moguć.