Zamjenik predsjednika UHS-a na skupu o Globalnoj mreži za promicanje i zaštitu integriteta sudstva

U Abu Dhabiju, UAE, je 16.-20. prosinca 2019. održana Konferencija potpisnica UN konvencije protiv korupcije. U sklopu konferencije održan je popratni događaj na kojem je predstavljen rad i dostignuća Globalne mreže za promicanje i zaštitu integriteta sudstva (Global Judicial Integrity Network).

Ove prigode govor je održao i predsjednik Skupine država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda doc. dr. sc. Marin Mrčela. Poručio je da je integritet sudstva u glavnom fokusu GRECO ocjenjivanja uz korištenje Mišljenja broj 3 i broj 21 Savjetodavnog vijeća europskih sudaca (CCJE). GRECO članica usvojile su etičke kodekse za suce. Međutim, samo donošenje kodeksa nije dovoljno. Pozvao je na ujedinjenje snaga da bi se odgovorilo na suvremene prijetnje integritetu sudstva. Naglasio je da sudački integritet treba osnažiti. Etički kodeks za suce nije dovoljno samo donijeti, nužna je njegova primjena i edukacija sudaca o tome.

Inače, Globalna mreža za promicanje i zaštitu integriteta sudstva je platforma za pružanje pomoći pravosuđima da osnaže sudački integritet i spriječe korupciju u pravosuđu. Osnovana je u travnju 2018. u Beču i pokrenuo ju je Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminalitet kao dio Globalnog programa za provedbu Deklaracije iz Dohe (2015). Član Savjetodavnog odbora mreže je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa (Advisory Board of Global Judicial Integrity Network).