3. Međunarodna konferencija sudaca, 22. rujna 2017.

Važnost ovog skupa i značaj tema u svojim su izlaganjima istaknuli ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa, župan Zadarske županije Božidar Longin, rektorica Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Dijana Vican, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec te u ime organizatora, predsjednica Udruge hrvatskih sudaca, ogranak Zadar, Jadranka Nižić Peroš.Konferencija je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te uz potporu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Grada Zadra, Zadarske županije i CEELI Instituta iz Praga.Prve dvije konferencije koje su održane 2015. i 2016. godine također u Zadru, rezultirale su velikim zanimanjem sudionika i ukazale na potrebu redovitog održavanja skupova na kojima će suci razmjenjivati mišljenja i iskustva o aktualnim temama iz sudstva.O velikom zanimanju za ovogodišnju konferenciju, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, najbolje govori činjenica da je na skupu sudjelovalo 90 sutkinja i sudaca iz čak 22 zemlje.Konferencija je tematski bila posvećena ulozi suvremenog sudstva u jačanju povjerenja javnosti u pravosudni sustav kroz poboljšanje učinkovitosti pravosuđa i omogućavanja pristupa pravdi. Po prvi put u Republici Hrvatskoj suci su raspravljali o ulozi društvenih medija kao važnih komunikacijskih kanala koji mogu značajno unaprijediti komunikaciju između sudova, novinara i građana, s ciljem promicanja povjerenja u sudstvo.Također, na konferenciji se govorilo i o komuniciranju u globalnom okruženju u kojem širenje lažnih informacija putem društvenih mreža postaje ozbiljna prijetnja.

Na samom početku konferencije sudionicima je predstavljen Pregled stanja u području pravosuđa u Europskoj uniji za 2017. godinu, izrađen od strane Europske komisije kao usporedni informativni alat kojim se Europskoj uniji i državama članicama pomaže poboljšati učinkovitost njihovih nacionalnih pravosudnih sustava i na taj način osigurati podatke o kvaliteti, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava u svim državama članicama.

Sve materijale s konferencije (prezentacije, slike, programi listu sudionika) možete preuzeti na linku 3rd International Judicial Conference 2017 Zadar, Croatia (Google Drive – podržavani preglednici : Internet Explorer 11, Google Chrome ili Mozilla).