Najavljena izmjena Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika

Na sastanku održanom 23. veljače 2024. u Vladi Republike Hrvatske postignut je dogovor s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca i Udruge državnoodvjetničkih dužnosnika oko povećanja osnovice za obračunu plaća pravosudnih dužnosnika, koeficijenata sudaca županijskih sudova i predsjednika prvostupanjskih i drugostupanjskih sudaca, kao i o materijalnim pravima koja će pripasti sucima i državnim odvjetnicima. U tom smislu dogovoreno je da će Ministarstvo pravosuđa i uprave tijekom ovog tjedna uputiti u e-savjetovanje Nacrt izmjena i dopuna Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, te što prije u zakonodavnu proceduru, a kako bi se izmjene dogodile u vrijeme zasjedanja ovog saziva Hrvatskog sabora.

Tim izmjenama predviđeno je povećanje osnovice svim sucima za 11,5 %, a početak primjene ovisi o tome kada će Izmjena Zakona biti usvojena u Hrvatskom saboru. Nadalje, izvršit će se korekcija koeficijenta za izračun plaće sudaca županijskih sudova na 5,00, a isto tako dogovoreno je i usklađivanje koeficijenata predsjednika prvostupanjskih i drugostupanjskih sudaca u skladu s porastom koeficijenata na prvom i drugom stupnju. Vlada je sucima ponudila i materijalna prava, time da će se ista u prijedlogu izmjena zakona detaljno urediti.

Za konačno uređenje, odnosno novi cjeloviti Zakon o plaćama sudaca, nakon izbora, ostavljeno je pitanje indeksacije plaća, stupnjevanje, te ostala pitanja koja sada nisu dogovorena.