Očitovanje UHS na izjave ministra pravosuđa: UHS za brzi dogovor, ali vrlo konkretan

Neozbiljno je očekivati da će nakon 12 dana tišine, bez ikakvog kontakta, doći do završnog dogovora unutar nekoliko sati. Tim više što je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, svojim izjavama o tome da indeksacija i platni razredi nisu opcija za mandata ove vlade, poništio sve dosadašnje razgovore, a i narušio pregovaračku poziciju ministra Malenice.

UHS ostaje otvoren za konkretan dogovor, no kao što smo govorili od prvog dana, sve je u rukama izvršne vlasti i premijera Plenkovića, što je on potvrdio svojim izjavama. Kao što predsjednik Vlade naglašava da ne može prihvatiti bilo kakve ultimatume, UHS nije u mogućnosti prihvatiti „uzmi ili ostavi“ pristup koji proizlazi iz najave ministra Malenice medijima da očekuje okončanje mjera upozorenja.

O okončanju mjera odlučit će isključivo članstvo UHS-a, nakon što glasuju o ponudi koju će sutra, očekuje se, izložiti izaslanik predsjednika Vlade. Suci će prekinuti mjere upozorenja odmah, ako je ponuda imalo korektna i u smjeru dosadašnjih traženja i obećanja danog još u svibnju prošle godine.