Suci se u mjerama upozorenja drže uputa predsjednika VSRH. Od početka mjera nema poziva za stol i pregovore od strane Vlade RH

Prilikom provođenja mjera koje traju od 22. siječnja, suci koji su u mjerama upozorenja pridržavaju se Zakona o sudovima i uputa predsjednika Vrhovnog suda RH, čelnika sudbene vlasti, u kojima jasno stoji kako se „rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta“.

Unatoč takvoj praksi, Ministarstvo pravosuđa i uprave predvođeno ministrom Malenicom osobno kontinuirano iznosi neistine i manipulira podacima, u pokušaju da umanji činjenicu da je ministar pogazio vlastitu javno izgovorenu riječ o implementaciji indeksacije i stupnjevanja do kraja 2023. – i to višekratno.

Licemjerna je izjava da netko ne može čekati tjedan ili dva do novog ročišta jer im je to čitava vječnost. Kako bi se onda okarakteriziralo osam mjeseci čekanja i ignorancije javno izgovorenog obećanja iz svibnja 2023. od strane tog istog ministra?

Niz je neistina i manipulacije prikazan ovih dana, kada se iznose tvrdnje da su ročišta u Splitu otkazana radi mjera, dok su, što je javno poznata informacija, otkazana radi preseljenja suda na novu lokaciju. Ministar to jako dobro zna, jer će u ponedjeljak 29. siječnja prisustvovati otvorenju obnovljene zgrade. Manipulira se i podacima s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje je dio ročišta, primjerice s područja obiteljskog prava pomaknut – ali unaprijed, upravo jer su suci vodili brigu o predmetima i građanima, imajući na umu da su mjere upozorenja najavljene za razdoblje kad su ta ročišta planirana.

Ako je, prema podacima koje MPU iznosi, otkazano dosad minimalno pet tisuća ročišta u prošlom tjednu, a resorni ministar to ne smatra velikim problemom za sve, to opet ukazuje da ne razumije funkcioniranje treće grane vlasti u Republici Hrvatskoj. Dio nemara pokazuje se i u činjenici da e-Spis kojim se MPU hvali kao najvećom reformom, ne radi više od 60 dana godišnje, što također utječe na učinkovitost i brzinu pravosuđa. Radi „savršeno“ jedino kada MPU iz njega vadi podatke s kojima kasnije manipulira u javnosti.

Svjesno ignoriranje trenutačne situacije jasno je i iz činjenice da UHS već devet dana s MPU ima komunikaciju isključivo putem medija. Od Vlade RH nema nikakva poziva za stol niti ikakve želje za razgovorom. Posljednji kontakt s ministrom, izuzme li se zajedničko gostovanje u emisiji javne televizije, bio je 19. siječnja, kada je UHS-u ponovljeno da MPU ostaje kod ponude koja se odnosi na materijalna prava, a koju su članovi UHS-a već prethodno odbili i najavili mjere upozorenja.

Odaziv na mjere upozorenja, podsjetimo, premašuje 85 posto i njima se želi skrenuti pažnju na činjenicu da plaće sudaca nisu usklađivane s gospodarskim kretanjima već 25 godina, što je jasno iz podatka kako je od 2000. godine naovamo, prosječna plaća rasla 125 posto, dok je plaća sudaca stagnirala i gubila na vrijednosti.

Suci, kao i u svibnju 2023., traže izradu jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda. Upravni odbor UHS-a sastaje se najkasnije 1. veljače, kada će se odlučiti o daljnjim koracima, ovisno o tome kakva će biti ponuda Vlade RH do tada bi zaprimljena. Ponudi li Vlada RH način kojim će ispuniti javno obećanje ministra Malenice iz svibnja 2023., mjere će se prekinuti i ranije.