Plaće sudaca padaju već 24 godine – visokim odazivom na mjere upozorenja suci pokazali jedinstven stav oko rješenja svog statusa

Trećeg dana mjera upozorenja na hrvatskim sudovima odaziv sudaca je, prema podacima ogranka Udruge hrvatskih sudaca, veći od 85 posto. Na nekim sudovima, poput Visokog kaznenog suda i sudova u Dubrovniku, odaziv je stopostotan. Sukladno najavi, odgađaju se ročišta, otprema odluka i sudjelovanje na sjednicama županijskih sudova, a u mjerama suci sudjeluju neovisno o članstvu u UHS-u, što ukazuje na jedinstvo i potrebu za hitnom izmjenom zakona.

Podsjećamo, mjerama upozorenja odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta, do 2. veljače. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

Mjerama upozorenja suci žele skrenuti pažnju na činjenicu da plaće sudaca nisu usklađivane s gospodarskim kretanjima već 25 godina, što je jasno iz podatka kako je od 2000. godine naovamo, prosječna plaća rasla 125 posto, dok je plaća sudaca stagnirala (graf u nastavku) i gubila na vrijednosti.

Pad vrijednosti plaće sudaca 2000. – 2023.

Jedna od netočnih tvrdnji koje Ministarstvo učestalo plasira jest da su suci dobili već dvije povišice. Godine 2019. je vraćeno 6 posto osnovice koja je bila oduzeta sucima u vrijeme krize nekoliko godina ranije, te su izjednačeni koeficijenti svih prvostupanjskih sudaca. Godine 2023., nakon prvog ciklusa mjera upozorenja, osnovica sudaca porasla je 13 posto za sve suce. Uzmemo li u obzir činjenicu da je, prema podacima DZS, inflacija u prethodne dvije godine bila gotovo 18 posto, jasno je kako je to povećanje osnovice – anulirano.

Ponovno naglašavamo da je nedopustivo da u sudskom sustavu bilo koji sudski službenik ima veću plaću od suca prvostupanjskog, a kamoli drugostupanjskog suda. Takvo zakonsko uređenje je obeshrabrujuće za razvoj sudačke struke i jačanje sudačkog kadra.

Uvidom u usporedbe plaća sudaca s prosječnom plaćom u RH, jasno je kako je od 2000. godine, kada je prosječna plaća općinskog suca bila 2,7 puta veća od prosječne plaće u državi, taj omjer danas pao na 1,77, iz čega se može zaključiti kako je vrijednost plaće, odnosno standard prvostupanjskog suca smanjen za 34 posto.

Suci, kao i u svibnju 2023., traže izradu jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda. Ponudi li izvršna vlast način kojim će ispuniti javno obećanje iz svibnja 2023., mjere će se prekinuti i ranije.