Prijedlog Međunarodne udruge sudaca (IAJ) da se 11. siječnja proglasi “Međunarodnim danom neovisnosti pravosuđa – Marš 1000 ogrtača”

11. siječnja 2020. suci iz cijele Europe okupili su se u Varšavi, Poljska, kako bi se pridružili poljskim sucima i poljskim građanima i s njima prosvjedovali rame uz rame jer su poljska vlada i većina u parlamentu uveli i još uvijek uvode nove zakone koji temeljno potkopavaju međunarodne standarde neovisnosti sudstva i posebno Temeljna načela Ujedinjenih naroda o neovisnosti sudstva. “1000 Robes March” (Marš 1000 ogrtača) bio je jedinstven događaj koji se održao 11. siječnja 2020. u Varšavi pod motom: “Pravo na neovisnost. Pravo na Europu.”

Ovaj događaj je zamijećen i hvaljen u cijelom svijetu od strane svih onih koji predano razumiju važnost neovisnog sudstva za vladavinu prava za demokratski poredak i, konačno, za mir u svijetu. Bio je bez presedana u svjetskoj povijesti. Ujedno je pokazao međunarodnu solidarnost sudaca, ne samo u Poljskoj, već i u drugim dijelovima svijeta.

Nažalost, svjedoci smo ovih dana da poljski slučaj nije jedinstven i da se u mnogim drugim dijelovima svijeta Osnovna načela UN-a ignoriraju i iskrivljuju. Svakodnevno možemo vidjeti kako se pod izlikom demokratskog predstavljanja pokušava umanjiti i ograničiti neovisnost sudstva.
Sucima iz svih nacionalnih udruga sudaca koje okuplja IAJ potrebna je potpora i priznanje međunarodnih tijela koja u svojim temeljnim dokumentima i u svakodnevnom nastojanju promiču vladavinu prava, demokraciju, diobu vlasti i neovisno sudstvo.

Iz tog razloga, IAJ, koji ima status promatrača pri UN-u, ima čast predložiti da Ujedinjeni narodi proglase 11. siječnja kao “Međunarodni dan neovisnosti sudstva – Marš 1000 ogrtača” kako bi se obilježilo svakodnevno hrabro i mirno pozivanje sudaca na neovisnu sudstvo na koje imaju pravo svi građani svijeta.
IAJ vjeruje da će prihvaćanjem ovog prijedloga UN poslati snažnu poruku o tome kako se Povelja UN-a i Osnovna načela cijene i kako su potrebni sada i u budućnosti, više nego ikad.

U ime IAJ, predsjednik IAJ-a Đuro Sessa, ujedno i počasni predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS), poziva i pojedince i institucije na potpisivanje peticije da se 11. siječnja proglasi “Međunarodnim danom neovisnosti pravosuđa – Marš 1000 ogrtača”

Peticija je dostupna na poveznici: Peticija

1000 Robes March – letter to UN SG

IAJ support for 1000 robes day _2024