UHS: O novim mjerama sudaca idućeg tjedna

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca zaključio je kako će idućeg tjedna raspraviti o točnom datumu početka mjera, kao i o tome na što bi se mjere točno odnosile, kako bi se provodile i koliko bi trajale. U slučaju da u međuvremenu izvršna vlast ponudi konkretne korake za rješavanje statusa sudaca, i razgovori krenu u smjeru rješavanja statusa, mjera neće biti.

„Očekujemo pokretanje zakonodavne procedure kao dobar korak od strane izvršne vlasti. Zahtjevi sudaca nisu pitanje novca, već uređivanja statusa objektivnim kriterijima – dakle zakonom, sukladno ekonomskom stanju u državi, ali i preporuci Europske komisije“, poručuju iz UHS.

Tri zahtjeva – indeksacija, stupnjevanje te uređivanje materijalnih prava odgovor su na činjenicu da u Republici Hrvatskoj već 24 godine ne postoje jasni kriteriji za izračun osnovice plaća sudaca, koju trenutačno uređuje izvršna vlast. Povećanje na koje se poziva ministar pravosuđa gotovo je jednako rastu inflacije, što znači da su suci „na nuli“.

UHS u sljedećim danima očekuje razgovor s predstavnicima izvršne vlasti, nakon čega će obavijestiti javnost o idućim koracima.

Unatoč izrazito nepovoljnom materijalnom statusu, podaci iz 2022. govore kako suci u RH godišnje rade na više od milijun novih spisa – najviše po sucu u usporedbi sa svim članicama EU. S druge strane, svjedočimo svakodnevnom odljevu zaposlenih na službeničkim radnim mjestima bez kojih je otežano provođenje postupka u regularnim uvjetima. Unatoč tome, stopa rješavanja predmeta na prvostupanjskim sudovima u 2022. bila je 112 posto (riješeno je 53.429 predmeta više nego što je zaprimljeno 2022.), a vrijeme rješavanja skraćeno je u prosjeku za 80 dana. Preliminarni podaci iz 2023. govore kako je stopa rješavanja također unutar norme propisane od Ministarstva pravosuđa i uprave.