Vrhovni sud RH traži od tjednika “Nacional” objavu ispravka informacije

Vezano za novinski članak u tjedniku „Nacional“ od 25. srpnja 2023. godine, Vrhovni sud Republike Hrvatske od glavnog urednika tjednika „Nacional“ traži objavu ispravka objavljene netočne informacije i to slijedećeg sadržaja:

Poštovani gospodine Jeliniću,

U vašem tjedniku od 25. srpnja 2023./br.1318 u tekstu pod naslovom “Štrajk u pravosuđu dodatno pojačao sukob između Radovana Dobronića i Damira Kontreca na Vrhovnom sudu”, novinar Damir Petranović izrekao je više netočnih tvrdnji.

Kao prvo, predsjednik suda Radovan Dobronić i sudac tog suda Damir Kontrec nisu ni u kakvom sukobu, niti u funkciji predsjednika Vrhovnog suda i predsjednika građanskog odjela tog suda, kao niti u funkciji predsjednika suda i predsjednika Udruge hrvatskih sudaca.

Između predsjednika i suca Kontreca postoji vrlo visoka suglasnost o svim pitanjima o kojima se navodi u članku.

Također, autor teksta pokazuje elementarno nepoznavanje rada sudova, kao i uloge sudbene vlasti. Naime, predsjednik sudskog odjela nije osoba koja je zadužena kontrolirati suđenje, već su suci neovisni u donošenju svojih odluka, koje donose pojedinačno, u sastavu vijeća, a ponekad i u sjednicama odjela odnosno općim sjednicama.

Slijedom navedenog tekst je pun netočnih tvrdnji, nagađanja, pretpostavki, koje onda kreću prema insinuacijama i zaključcima koji nemaju nikakvog temelja, i predstavljaju grubu dezinformaciju.

Molimo ovaj ispravak objaviti u prvom sljedećem broju vašeg tjednika.

Željko Pajalić, sudac
Glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske