Podrška UHS-a zahtjevima sudskih službenika i namještenika: Pozivamo na žuran sastanak i nastavak dijaloga

Udruga hrvatskih sudaca podržava zahtjeve sudskih službenika i namještenika, te poziva Ministarstvo pravosuđa i uprave i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika na žuran sastanak i nastavak dijaloga.

Znatno poboljšanje materijalnog položaja sudskih službenika i namještenika, kao i osiguranje dovoljnog broja službenika i namještenika u sudovima jedan je od tri zahtjeva koja je Udruga hrvatskih sudaca istaknula kao prioritete za poboljšanje uvjeta funkcioniranja hrvatskog pravosuđa. Taj je zahtjev iznesen na Zboru UHS-a održanog u Dubrovniku u ožujku 2023., na sjednicama Upravnog odbora tijekom 2023., ali je upućen i Ministarstvu pravosuđa i uprave tijekom razgovora o uvjetima rada sudaca u svibnju.

Pritom je traženo i da se materijalni položaj službenika i namještenika poboljša odmah, ne čekajući sljedeću godinu, budući da su službenici i namještenici neophodni kako bi suci mogli ostvarivati svoju ustavnu i zakonsku ulogu.

Dogovor o poboljšanju materijalnog položaja sudskih službenika i namještenika neophodan je kako bi sudovi mogli obavljati zakonom propisanu ulogu, a građani ostvariti svoja prava. Nepostizanje dogovora ugrožava dugoročno funkcioniranje cjelokupnog pravosudnog sustava.