Zaključci proširene Opće sjednice Vrhovnog suda RH

Na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske održana je danas, 24. travnja 2023., proširena Opća sjednica. Neposredno prije početka sjednice Ministarstvo pravosuđa i uprave povuklo je iz procedure Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika s konačnim prijedlogom Zakona (dalje: Nacrt prijedloga). Time je formalno otpala potreba raspraviti Nacrt prijedloga na proširenoj Općoj sjednici Vrhovnog suda RH.

Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske raspravljala je o potrebi sustavnog uređenja plaća sudaca, kao i o trenutnom stanju plaća. Jednoglasno su na sjednici doneseni slijedeći zaključci:

1. Sjednica smatra da dostavljeni pa naknadno povučeni Nacrt nije u skladu s potrebom sustavnog uređenja plaća sudaca i da predloženo povećanje plaće za suce prvostupanjskih sudaca nije dovoljno.

2. Podržani su prvostupanjski suci u opravdanom zahtjevu da se kao privremeno rješenje poveća osnovica svih pravosudnih dužnosnika za 20% te da se poveća koeficijent pravosudnih dužnosnika u prvostupanjskim pravosudnim tijelima sa 3,54 na 4,19.

3. Ponovno se ističe potreba sustavnog uređenja plaća sudaca s modelom platnih razreda i s indeksacijom osnovice, kao i nužnost povećanja plaća državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Detaljnije na poveznici:

Opća sjednica Vrhovnog suda RH