Godišnji sastanak Međunarodne udruge sudaca (IAJ) u Kazahstanu, 15. do 19. rujna 2019.

U glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu (ranije Astana) održan je redoviti godišnji sastanak Međunarodne udruge sudaca (IAJ).

U nedjelju 15. rujna 2019. održan je redoviti polugodišnji sastanak Europske udruge sudaca na kojem se posebno razmatralo stanje u zemljama članicama – Poljskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunjskoj, Turskoj, a u kojim zemljama druge grane vlasti ugrožavaju neovisnost sudbene vlasti.

Glede situacije u Poljskoj na sastanku Međunarodne udruge sudaca usvojena rezolucija kojom se daje potpora borbi sudaca u Poljskoj za njihovu neovisnost. Od ponedjeljka do četvrtka održani su sastanci Međunarodne udruge sudaca, kroz zasjedanje centralnog vijeća, kao četiri radne grupe koje su se bavile pitanjima važnim za neovisnost sudaca, zatim iz područja građanskog, kaznenog i radnog prava.

U srijedu 18. rujna 2019. održana je međunarodna konferencija „Ejustice forum“ u zajedničkoj organizaciji Vrhovnog suda Kazahstana, Međunarodne udruge sudaca i Međunarodne udruge sudskog osoblja (IACA).

Treba dodati da je na godišnjem sastanku Međunarodne udruge sudaca sudjelovao i predsjednik CEPEJ-a Ramin Gurbanov, koji je predstavio rad te institucije, kao i mogućnost buduće suradnje s Međunarodnom i Europskom udrugom sudaca.

U ime Udruge hrvatskih sudaca na sastanku su sudjelovali predsjednik i zamjenik predsjednika Damir Kontrec i dr. sc. Marin Mrčela.