Osvrt UHS-a na članak objavljen u tjedniku Express

U razgovoru za tjednik 24 sata Express (broj 658, objavljen 17. ožujka 2023.) profesorica Zlata Đurđević prozvala je Udrugu hrvatskih sudaca. Smatra da je UHS pokazala neosjetljivost i neetičnost objavom priopćenja u povodu članaka u hrvatskim medijima naslova „Sin ugledne sutkinje optužen za silovanje djevojke“.

Zato podsjećamo, priopćenje istovjetnog sadržaja koje je UHS objavila na svojim mrežnim stranicama 15. prosinca 2022., objavio je i Vrhovni sud Republike Hrvatske 16. prosinca 2022. na svojim mrežnim stranicama. UHS je svojim priopćenjem učinila upravo suprotno od onoga što se navodi u objavljenom razgovoru s profesoricom Zlatom Đurđević. Pri tome, UHS nije u svom priopćenju otkrila nikakve osobne podatke iz navedenog slučaja, a posebno nikakve tajne podatke niti narušila ičiju privatnost.

S obzirom na tadašnje brojne medijske natpise i njihov sadržaj jedino se moglo zaključiti da su bili usmjereni okaljati sve sutkinje u Republici Hrvatskoj. Stoga, UHS je svojim priopćenjem štitila dignitet svih sutkinja u Republici Hrvatskoj. To će nastaviti činiti i ubuduće.

Podsjećamo, čak 70 % članova UHS-a su kolegice sutkinje.

UHS smatra da je potrebno reagirati svaki put kad se u medijima pojave natpisi i članci koji bacaju ljagu na sve suce i sutkinje. Zaštita svih sudaca i sutkinja u takvim situacijama nije samo zadaća UHS-a nego i akademske zajednice. Svi suci i sutkinje su nekoć bili i studenti prava.

U uređenom demokratskom društvu civilizacijski doseg bi trebao biti međusobno poštovanje pa čak i za one koji drukčije misle. Civilizacijski doseg nije vrijeđanje.