Trideset sudaca poljskog Vrhovnog suda odbija surađivati s kolegama sucima koji su imenovani nakon reforme pravosuđa

Trideset sudaca poljskog Vrhovnog suda, gotovo jedna trećina onih koji rade u toj instituciji, potpisalo je izjavu da neće suditi zajedno s kolegama koji su imenovani nakon što je vlada revidirala sustav imenovanja sudaca.

Vrhovni sud Republike Poljske je u siječnju 2020. rezolucijom utvrdio da su suci koje je imenovalo Nacionalno sudbeno vijeće (KRS) od njegova reformiranja 2018. nelegitimno imenovani.

Europski sud za ljudska prava je 2021. također presudio da je KRS “neopravdano pod utjecajem zakonodavne i izvršne vlasti” i da je “manjkav”.

Suci potpisnici izjave ističu da postoje temeljne pravne prepreke koje onemogućuju njihovo sudjelovanje u radu na sudskim predmetima zajedno s osobama imenovanima u manjkavom postupku. Zato ne vide mogućnost zajedničkog suđenja. Navode da sudac ne može svjesno prekršiti pravo građana na pošteno suđenje i državu Poljsku izložiti obvezi plaćanja visoke razine odštete. Suprotno ponašanje u suprotnosti je s dužnošću „vjernog služenja Republici Poljskoj” i „poštivanja zakona i vladavine prava”, kako je navedeno u sudskoj prisezi.

Izjavom suci naglašavaju da su iscrpili sustavna i proceduralna sredstva koja strankama jamče mogućnost dobivanja pravilno sastavljenog sudskog vijeća. Stoga, izjavljuju da neće sudjelovati u aktivnostima koje poduzimaju vijeća u kojima sudjeluju ljudi imenovani u manjkavom i nelegitimnom postupku.

Detaljnije na poveznici:

Oświadczenie-30-SSN_eng