Održan sastanak UHS-a s ministrom pravosuđa i uprave

29. rujna 2022. održan je radni sastanak predstavnika UHS-a s ministrom pravosuđa i uprave dr. sc. Ivanom Malenicom. Sastanak je održan u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave, a glavna tema sastanka je bila, u ljeto najavljena, promjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

U razgovoru je istaknuto da je ideja MPU da se plaća sucima obračunava u skladu s osnovicom koja vrijedila za državne službenike i namještenike, radi čega je potrebno izvršiti korekciju koeficijenata. Predstavnici UHS-a su zatražili da Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavi UHS-u tekst izmjena Zakona, a kako bi isti bio raspravljen na tijelima UHS-a, a posebno su upozorili na vrlo loš položaj prvostupanjskih sudaca i opravdano nezadovoljstvo statusom prvostupanjskih sudaca. Također je od strane MPU najavljeno da bi se cjelovito uređenje plaća trebalo riješiti do 30. lipnja 2023., a što je i rok predviđen Nacionalnim programom oporavka i otpornosti.

Od strane predstavnika UHS-a ministar pravosuđa i uprave dodatno je informiran o problemima sa službeničkim kadrom na sudovima, posebice na većim sudovima – Rijeka, Zagreb i dr., glede nedostatka zapisničara, upisničara i dr., te je dana potpora da se sudskim službenicima poboljša materijalni položaj što hitnije. Dogovoreno je da bi se slični sastanci održavali redovito, barem svaka dva mjeseca.

U ime UHS-a sastanku su prisustvovali dopredsjednici dr. Sanja Zagrajski i Ljudevit Zoričić, te predsjednik Damir Kontrec.