Održan Godišnji sastanak Međunarodne udruge sudaca (IAJ) u Tel Avivu (Izrael) – 18. do 22. rujan 2022.

U Tel Avivu (Izrael) održan je 64. godišnji sastanak Međunarodne udruge sudaca (IAJ). Skupu je prisustvovalo ukupno 71 država članica, te više od 250 sudionika konferencije.

Sastanak je započeo u nedjelju 18. rujna 2022. sastancima regionalnih organizacija, pa tako i Europske udruge sudaca (EAJ). Na tom sastanku posebno se raspravljalo o situaciji u zemljama članicama – Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, a predstavljena je suradnja EAJ s drugim udrugama sudaca u Europi, kao i podnesenoj tužbi protiv Europskog vijeća Sudu Europske unije vezano za situaciji u Poljskoj. EAJ je dao snažnu podršku predstavnicima Ukrajine.

Svečano otvorenje 64. godišnjeg sastanka IAJ održalo se u nedjelju navečer 18. rujna 2022., time da su se skupu obratili predsjednik Izraela Isaac Herzog (putem video veze), predsjednica Vrhovnog suda Izraela Esther Hayut, te zamjenik premijera i ministar pravosuđa Gideon Sa’ar. Na otvorenju je predavanje o psihologiji odlučivanja održao dobitnik Nobelove nagrade prof. Daniel Kahneman.

U nastavku održan je sastanak IAJ, sastanci radnih skupina (ukupno četiri), te su donesene rezolucije vezane za Tunis, Gvatemalu i Jemen, a vezano za napade na suce u tim zemljama. Na kraju sastanka dodijeljena su posebna priznanja sucima Muratu Arslanu (Turska), koji se nalazi već pet godina u zatvoru u Turskoj, sutkinji Erici Aifan (Gvatemala), koja je zbog fizičkih napada morala emigrirati iz Gvatemale i Krystianu Markiewiczu (Poljska), predsjedniku „Iustitie“, najveće poljske udruge sudaca, za njihovu borbu za neovisnost sudaca i sudbene vlasti u cjelini.

U srijedu 21. rujna 2022. održana je i međunarodna konferencija pod nazivom „Law, Technology and Social Goods“, uz eminentne predavače iz različitih zemalja svijeta.

Tijekom održavanja sastanka posjetili smo i Vrhovni sud Izraela, kao i parlament Izraela (Knesset), gdje je predstavljen način rada najvišeg suda i zakonodavnog tijela Izraela.

U ime Udruge hrvatskih sudaca na sastanku je sudjelovao predsjednik Damir Kontrec.

Na poveznici je dostupan tekst usvojenih rezolucija:

Resolution on the Killing of Judges in Yemen Sept 2022_EN

Resolution on Guatemala Sept 2022_EN

Resolucion sobre la situación en Guatemala Sept 2022_ES

Résolution pour la Tunisie sept 2022_FR

Resolution on Tunisia Sept 2022_EN

Resolution on the Killing of Judges in Yemen Sept 2022_FR


IAJ Tel Aviv 2022. IAJ Tel Aviv 2022. IAJ Tel Aviv 2022.