Održan godišnji sastanak Europske udruge sudaca

Nakon što su dvije godine godišnji sastanci Europske udruge sudaca (EAJ) održani on line, u Portu (Portugal) je 28.- 30. travnja 2022. održan redoviti godišnji sastanak EAJ. Sastanku su prisustvovali predstavnici 37 zemalja članica od ukupno 44, a u ime Udruge hrvatskih sudaca (UHS) prisustvovao je Damir Kontrec, predsjednik UHS-a.

Na sastanku su raspravljena statutarna pitanja, izvješća predsjednika EAJ Đure Sesse i radnih grupa EAJ-a, ali i situacija u pojedinim zemljama članicama – Poljskoj, Slovačkoj, Grčkoj, Italiji i Ukrajini. Posebno je Stephan Gass naglasio da je Radna grupa za situaciju u zemljama članicama izradila u veljači ove godine mišljenje na zahtjev UHS-a glede uvođenja stalnih sigurnosnih provjera svih sudaca.

Usvojene su dvije rezolucije i jedna deklaracija glede stanja u sudbenoj vlasti u Poljskoj, situacije u Ukrajini i namjeri promjene zakona u Italiji.

Sljedeći sastanak EAJ održati će se u svibnju 2023. u Grčkoj. Treba naglasiti da su kolege iz Udruge sudaca Portugala (ASJP – Associacao Sindical dos Juizes Portugueses) izvrsno organizirale sam sastanak, ali i druženja izvan sastanka u Portu, Vila Nova de Gaia i Guimaraesu. Posebno su zanimljive bile posjete žalbenim sudovima u Portu i Guimaraesu, gdje se od kolega iz Portugala dobilo informacije o sudbenom sustavu Portugala, ali i o uvjetima u kojima rade suci i državni odvjetnici u Portugalu.

U usvojenoj rezoluciji o Poljskoj, EAJ poziva poljske vlasti da poduzmu hitne korake za donošenje ili donesu sve mjere potrebne za provedbu odluka Suda EU-a. Posebno se pozivaju poljske vlasti obustaviti rad Stegovnog vijeća Vrhovnog suda; vratiti na posao sve suce koji su suspendirani ili premješteni na temelju odluka tog stegovnog vijeća; ukinuti odredbe prema kojima sudac može biti podvrgnut stegovnom postupku na temelju sadržaja presude ili zbog dovođenja u pitanje legitimnosti odredbi o imenovanju sudaca te izmijeniti pravni okvir za sastav Nacionalnog sudbenog vijeća kako bi se uskladio s europskim standardima.

Predstavnici Udruge sudaca Ukrajine sudjelovali su na sastanku EAJ-a te izvijestili o situaciji u Ukrajini i mogućem počinjenju ratnih zločina. EAJ je stoga usvojila i rezoluciju o Ukrajini u kojoj podržava zahtjev ukrajinske udruge sudaca Ujedinjenim narodima za osnivanje istražnog tima za prikupljanje i evidentiranje dokaza o ratnim zločinima.

U deklaraciji u vezi namjere promjene talijanskih zakonskih propisa (Ordinamento Giudiziario) EAJ upozorava one koji promiču promjene da predloženi novi sustav ocjenjivanja sudaca i uvođenje osobnog dosjea o uspješnosti svakog suca može biti u suprotnosti s europskim standardima i može oslabiti neovisnost sudaca. Svaka situacija koja stavlja suce pod neprikladan pritisak ili politički utjecaj se mora izbjegavati. EAJ će zato pažljivo pratiti predložene izmjene i dopune zakona i podržati talijanske kolege suce u obrani od svake moguće degradacije.

EAJ-Resolution-on-Poland-2.pdf.pdf

Resolution-on-Ukraine.pdf

EAJ-declaration-on-the-reform-of-the-Italian-Ordinamento-Giudiziario.pdf