Zahtjev za objavu reagiranja Jutarnjem listu

JUTARNJI LIST
Glavnom uredniku
Gospodinu Goranu Ogurliću
goran.ogurlic@hanzamedia.hr

Poštovani gospodine glavni uredniče,

U Vašem cijenjenom listu od 27. siječnja 2022. na drugoj stranici objavljen je članak pod naslovom “Hoće li Malenica uspjeti natjerati suce da više rade“.

Zbog pravilnog informiranja javnosti, ali i zbog pobijanja teza koje se u tom članku izravno ali i neizravno sugeriraju čitateljima, molim vas da sukladno Zakonu o medijima objavite ovo reagiranje.

U ime Udruge hrvatskih sudaca prije svega želimo naglasili da nitko ne treba suce tjerati da više rade, kao što to nije bilo potrebno niti do sada. Statistički podaci o kvantitativnim učincima sudaca i sudova pokazuju da suci svih razina sudovanja, uz rijetke iznimke, rješavaju i dovršavaju preko 1.200.000 sudskih predmeta. S druge strane suci koji ne ostvaruju propisane rezultate rada sankcionira Državno sudbeno vijeće.

Nacrt predloženih izmjena Zakona o parničnom postupku nema svrhu discipliniranja sudaca, već osuvremenjivanje parničnog postupka i uvođenje instituta već poznatih u razvijenim zemljama Europe. Naglašavamo da će te novine moći polučiti uspjeh samo ako ih budu pratila odgovarajuća ulaganja u sudove, primjerice tonsko snimanje, za što je potrebno osigurati materijalna sredstva na svim nivoima sudovanja.

Ovo smatramo potrebnim posebno naglasiti da se odgovornost, kao puno puta do sada, za eventualno neispunjene optimističnih predviđanja zakonodavca ( tzv. zakonodavni optimizam) ne svali na leđa sudaca.

Isto tako teza o sucima kao protivnicima napretka čini nam se posve promašenom, jer je izrada Nacrta izmjena ZPP-a upravo primjer suradnje teorije i prakse, budući su u radnoj grupi za izradu Nacrt prijedlog izmjena i dopuna ZPP-a sudjelovali suci, odvjetnici, pravni teoretičari.

Na kraju, nije posve jasno kako su optužnice našle svoje mjesto u članku o novinama u građanskom postupku, makar je kazneni postupak i njegova reforma jednako aktualna i važna tema.

S poštovanjem,

Damir Kontrec
Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca