On line sastanak Europske udruge sudaca održan 28. svibnja 2021.

Europska udruga sudaca (EAJ) održala je redoviti polugodišnji sastanak 28. svibnja 2021. i to on line. Na sastanku su sudjelovali predstavnici ukupno 33 udruge sudaca iz Europe. Na početku sudionici pozdravne govore su održali Jose Igreja Matos (Portugal), predsjednik EAJ, te Tony Pagone (Australija), predsjednik Svjetske udruge sudaca (IAJ), kao i dopredsjednici EAJ i IAJ Đuro Sessa i Mikael Sjoberg (Danska). Na samom početku skupu se obratio i predsjednik Europske mreže sudbenih vijeća (ENCJ)  Filipo Donati, koji je istaknuto značaj mišljenja br. 23. Savjetodavnog vijeća sudaca Europe o ulozi udruga sudaca u potpori neovisnosti sudstva i pozdravio suradnju EAJ i ENCJ.

U ime Udruge hrvatskih sudaca (UHS) na sastanku su sudjelovali predsjednik UHS-a Damir Kontrec i počasni predsjednik UHS-a Đuro Sessa.

Predsjednik EAJ podnio je izvješće o radu za proteklo razdoblje, dok je glavni tajnik Gaicomo Oberto upoznato prisutne s pripremom za on line sastanak koji će se održati u rujnu 2021., kada se održava i sastanak Svjetske udruge sudaca.

Predstavnici Poljske, Hrvatske, Grčke i Slovačke upoznali su skup s aktualnim stanjem sudbene vlasti u tim zemljama, te napadima kojima je sudbena vlast izložena.

Na kraju sastanka predloženi su kandidati za vodstvo Europske udruge sudaca u sljedećem razdoblju, a jedan od kandidata je i predstavnik UHS-a Đuro Sessa, time da će se izbor obaviti u rujnu 2021. godine.