Sastanak delegacije Udruge hrvatskih sudaca s ministrom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske dr. sc. Ivanom Malenicom

Sukladno zaključku sa sastanka Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca održanog 16. travnja 2021. godine dana 13. svibnja 2021. godine održan je sastanak delegacije Udruge hrvatskih sudaca s ministrom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske dr. sc. Ivanom Malenicom i njegovim suradnicima u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave.

Na sastanku su razmotrena aktualna pitanja sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj, posebice vezane uz inicijative koje se javljaju u javnosti glede izmjene načina izbora sudaca u Republici Hrvatskoj, kao i izbora predsjednika Vrhovnog suda. U tom smislu zaključeno je da dosadašnji način izbora sudaca u Republici Hrvatskoj putem neovisnog ustavnog tijela – Državnog sudbenog vijeća ne treba mijenjati, što ne znači da se sam način izbora ne može unaprijediti. U tom smislu se očekuje i reagiranje struke, pa i UHS.

Od strane ministra predočene su izmjene zakonskih propisa koje se tiču Državnog sudbenog vijeća, ali i drugih procesnih i materijalnih zakona (ZPP, ZKP, ZOO, ZZK i dr.). Predstavnici UHS-a zatražili su da i predstavnici UHS-a budu uključeni u radne skupine za pripremu novih propisa, ali i izmjenu postojećih Okvirnih mjerila za rad sudaca. Posebno je ukazano na zabrinutost u redovima sudaca novinskim natpisima da će doći do povećanja „norme“, pri čemu je posebno istaknuto da bi bilo potrebno izvršiti objektivnu analizu u kom postotku, na različitim nivoima sudovanja, su postojeća Okvirna mjerila realno ostvariva. Jednako tako predstavnici UHS-a izrazili su zabrinutost glede donošenja akcijskih planova za rješavanje predmeta i nedovoljnu komunikaciju sa sucima na terenu, pri čemu je upućen poziv ministru da se o toj temi razgovara i na predstojećem Zboru UHS u lipnju 2021. godine.

Ministar Malenica je izvijestio da je Ministarstvo pokrenula postupak zapošljavanja određenog broja pravosudnih policajaca radi osiguranja pravosudnih tijela, kao i namjeru Ministarstva da se prostore sudova koje neće biti moguće štititi pravosudnom policijom, štiti angažiranje zaštitarskih tvrtki, kao i nabavom odgovarajućih tehničkih uređaja.

Ukazano je i na probleme u funkcioniranju eSpisa, česte ispade i nemogućnost korištenja, kao i potrebu da se zbog pandemije znatno poboljšaju tehničke pretpostavke za korištenje informacijskih tehnologija u sudovima, kao i da se osiguraju sve pravne pretpostavke za on line suđenja.

U ime UHS-a sastanku su prisustvovali predsjednik UHS Damir Kontrec, dopredsjednica Vesna Katarinčić i članica Nadzornog odbora UHS Jadranka Travaš.