Natječaj za međunarodne programe usavršavanja na Francuskoj nacionalnoj školi za pravosudne dužnosnike u 2021. godini

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj daje stipendije za usavršavanja u području javne uprave koja nudi Francuska nacionalna škola za pravosudne dužnosnike (ENM).

Što podrazumijevaju ova usavršavanja?

U trajanju od 1 do 10 dana, ovi programi podrazumijevaju intenzivna usavršavanja u određenom području. Održavaju se u Parizu ili online, na francuskom ili engleskom jeziku.

Ovi programi potiču razmjenu nacionalnih iskustava. Odvijaju se u obliku konferencija, seminara, okruglih stolova, studija slučaja, simulacija i terenske nastave. Područje usavršavanja se ponajprije odnosi na Europu i međunarodni plan.

Kome su namijenjeni ovi programi usavršavanja?

Međunarodni programi usavršavanja posebno su namijenjeni stranim sucima, tužiteljima i državnim odvjetnicima, predstavnicima stranih policijskih snaga ili drugim predstavnicima/visokim dužnosnicima javne uprave koji se žele usavršiti u određenom području. Potrebno je dodatno provjeriti odgovara li profil kandidata određenom programu usavršavanja.

Koji su programi usavršavanja u ponudi u 2021. godini?

U 2021. godini Francuska nacionalna škola za pravosudne dužnosnike (ENM) nudi više od 30 programa usavršavanja na francuskom i na engleskom jeziku (simultani prijevod na engleski je moguć na zahtjev). Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj je odlučilo ponuditi vam ove godine izbor između 4 programa usavršavanja:

– « Les violences au sein du couple (Domestic Violence) », od 26. do 28. travnja (3 dana online)
– « Cybercriminalité et preuves numériques (Cybercrime and Digital Evidence) », od 25. do 28. svibnja (4 dana online)
– « Les violences sexuelles (Sexual Violence) », od 12. do 15. listopada (4 dana u Parizu); N.B. Ovo usavršavanje odvija se u okviru cjelogodišnjeg usavršavanja koje prate francuski suci, a strani sudionici pozvani su pridružiti im se u ovom dijelu. Ovo će se usavršavanje održati, dakle, isključivo na francuskom jeziku.
– « La corruption : détection, prévention répression (Corruption: Detection, Prevention, Repression) », od 15. do 19. studenog (5 dana u Parizu)

Održavanje programa usavršavanja prije mjeseca srpnja predviđeno je online putem, dok je održavanje programa nakon mjeseca srpnja, za sada, predviđeno u Parizu. S obzirom na veliku neizvjesnost i nejasnoću vezano uz daljnji razvoj epidemiološke situacije, finalni način održavanja programa usavršavanja u drugoj polovici 2021. godine bit će potvrđen naknadno.

Kandidati moraju:

– biti sudac, tužitelj ili državni odvjetnik, predstavnik policijskih snaga ili dužnosnik,
– posjedovati diplomu o završenom diplomskom studiju,
– imati najmanje tri godine radnog iskustva,
– poznavanje francuskog jezika je svakako prednost, ali ne i isključivi uvjet ukoliko se usavršavanje može održavati na engleskom jeziku (u tom slučaju je neophodno dobro poznavanje engleskog jezika),
– biti izričito kandidirani od strane vlade ili poslodavca.

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj pokriva troškove stipendije (smještaj, prehrana, školarina). Troškove puta pokriva poslodavac ili polaznik programa. Ako se program održava online putem, Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj pokriva troškove školarine.

Kako se prijaviti na natječaj?

Želite li se prijaviti na jedno od četiri prethodno navedena programa usavršavanja na Francuskoj nacionalnoj školi za pravosudne dužnosnike (ENM), molimo Vas da popunite prijavni obrazac (na francuskom ili engleskom jeziku) kojeg možete pronaći na donjem linku.

Predizbor kandidata vrši se posredstvom Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj kojem morate poslati svoju kandidaturu u papirnatom obliku, potpisanu i upotpunjenu pratećim dokumentima.

Molimo Vas da popunjeni prijavni obrazac ispišete i potpišete. Vaš prijavni obrazac mora obavezno potpisati i Vama hijerarhijski nadređena osoba/poslodavac. Uz životopis i motivacijsko pismo, potpisani prijavni obrazac mora biti dostavljen Francuskom veleposlanstvu u Hrvatskoj prije 19. ožujka 2021. godine putem e-maila (na adresu: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr) i poštom (na adresu: Ambassade de France en Croatie, à l’attention de M. Djuro Zifra, Hebrangova 2, 10 000 Zagreb).

Kandidati koji će biti odabrani od strane izbornog povjerenstva Francuske nacionalne škole za pravosudne dužnosnike (ENM) će o istome biti obaviješteni od strane Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj. ENM zadržava pravo otkazati svaki program usavršavanja za koji nije prijavljeno dovoljno kandidata.

Kontakt osoba u Francuskom veleposlanstvu u Hrvatskoj:
g. Djuro ZIFRA (e-mail: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr / telefon: 01/48-93-650).

https://hr.ambafrance.org/Natjecaj-za-medunarodne-programe-usavrsavanja-na-Francuskoj-skoli-za-pravosudne