Sastanak na daljinu Europske udruge sudaca

Europska udruga sudaca (EAJ) održala je on line sastanak 5. veljače 2021. pod predsjedanjem prvog potpredsjednika Svjetske udruge sudaca (IAJ) i predsjednika EAJ Josea Igreje Matosa.

Sastanku su nazočili predstavnici 35 udruga članica EAJ, potpredsjednici IAJ Đuro Sessa, Mikael Sjoberg, predsjednik IBA grupe IAJ Wallter Barone, kao i počasni predsjednici IAJ Christophe Regnard, Gunther Woratsch, Maja Tratnik i Gerhard Reissner. Udrugu hrvatskih sudaca (UHS) na sastanku su predstavljali Đuro Sessa, počasni predsjednik UHS i predsjednik UHS Damir Kontrec.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnim problemima pravosuđa, posebice sudstva u Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj, kao i procesu monitoringa usvojenog na nivou IAJ. Predsjednik Matos podnio je izvješće o svom radu od zadnjeg sastanka, dok je glavni tajnik Giacomo Oberto izložio moguće solucije za održavanje godišnjeg sastanka EAJ odnosno IAJ uživo, odnosno on line u sljedećim mjesecima.

Na sastanku je jednoglasno podržana inicijativa da se udruga sudaca iz Poljske „Iustitia“ nominira za Nobelovu nagradu za mir.