Apel Udruge hrvatskih sudaca u svezi spajanja Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave

U povodu najave smanjenja broja ministarstva Udruga hrvatskih sudaca

a p e l i r a

na predlagatelja zakona i zakonodavca da se ne spajaju Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo uprave.

Za to postoje barem ovi razlozi:

  •  Ministarstvo pravosuđa nalazi se u odnosu na sva druga ministarstva u posebnom položaju jer izravno omogućuje rad sudbene vlasti kao neovisne državne vlasti, ali i rad drugih neovisnih sastavnica pravosuđa kao što su Državno odvjetništvo, Odvjetništvo i Javno bilježništvo.
  •  Sudbena vlast i druge sastavnice pravosuđa funkcioniraju na posve različitim osnovama nego što je to slučaj s državnom upravom koja funkcionira po načelu subordinacije koja je zabranjena u sustavu sudbene vlasti.
  •  Sudovi kontroliraju rad upravnih tijela te je posve neprimjereno da ih se na ovaj način čini ovisnim o ministarstvu koje upravlja državnom upravom.
  •  U vremenu u kojem se najavljuju daljnji reformski potezi u području pravosuđa i razvijaju već započeti programi reforme smatramo da bi ovo spajanje donijelo samo štetu.
  •  Konačno komparativni modeli u zemljama EU vrlo rijetko poznaju model u kojem postoji ministarstvo pravosuđa i uprave. Iznimke su Norveška, Danska i Nizozemska gdje se ministarstvo pravosuđa bavi i sigurnosnim pitanjima ili Njemačke gdje se ministarstvo pravosuđa bavi i pitanjima zaštite potrošača.
  •  Osim toga, već probani eksperiment spajanja ova dva ministarstva iz 2000. godine nije urodio plodom pa i zato ne treba ponavljati istu pogrešku.

Za Udrugu hrvatskih sudaca
Predsjednik
Damir Kontrec