Reakcija Udruge hrvatskih sudaca na kritike nekih političara i profesora povodom Priopćenja UHS od 5. lipnja 2020.

Biti političar i govoriti stvari kojima se ugađa svojoj izbornoj bazi i dijelu javnosti pravo je političara. Do pomaka i boljitka doći će tek kada razni političari  jasno kažu da za jačanje vladavine prava nije odgovorna samo sudbena vlast, nego i zakonodavna i izvršna vlast te da zakone donosi zakonodavna vlast, a sud ih samo primjenjuje. S lošim, nejasnim ili nepostojećim zakonom se ne može štititi vladavina prava.

UHS ponovno podsjeća na dva stavka članka 40. Zakona o sudovima:

Članak 40.

(1) Sjednica odjela ili sudaca saziva se i kad se utvrdi da o pitanjima primjene zakona postoje razlike u shvaćanjima između pojedinih odjela, vijeća ili sudaca ili kad u jednom odjelu vijeće ili sudac odstupi od ranije prihvaćenog pravnog shvaćanja.

(2) Pravno shvaćanje prihvaćeno na sjednici svih sudaca odnosno sudskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i sjednici odjela Županijskog suda obvezno je za sva drugostupanjska vijeća ili suce pojedince tog odjela, odnosno suda.

                                                                        Udruga hrvatskih sudaca