Priopćenje za javnost

U povodu još jednog žalosnog obrasca istupa iz skupine univerzalnih stručnjaka koji i o pravosuđu znaju sve, UHS izdaje

Priopćenje

U izvanrednim okolnostima pandemije i potresa sudovi nastavljaju štiti vladavinu prava i ljudska prava.

Ekonomist, znanstvenik Vuk Vuković u svojoj je kolumni (https://www.index.hr/vijesti/clanak/vuk-vukovic-pise-za-index-ova-kriza-razotkrila-je-kako-hrvatska-ne-funkcionira/2172558.aspx) uvodno rekao da je kod nas presedan kad se prihvate preporuke struke i znanosti iz nekog područja i da to donosi dobre rezultate. Zadnjih smo se dana itekako svi u to uvjerili. U gospodarstvu i u zdravstvu. Ako poslušati glas struke znači dobre rezultate ne samo za to područje nego i za cijelo društvo, zašto se to ne primijeni i na pravosuđe?

Često u kritici sudbene vlasti sudjeluju osobe koje nemaju nikakvog znanja o sudbenoj vlasti, o pravu ili o pravilima sudskih postupaka. Ali zato vrlo glasno iznose svoje mišljenje utemeljeno samo na raznim
anketama, dojmu ili nagađanjima. Ispitivanja javnog mnijenja nisu vjerodostojni, a osobito ne znanstveni argument. Takav pristup donosi štetu ne samo za pravosuđe, nego i za razne dijelove društva pa tako i obrazovanje. Gospodin Vuković dolazi iz područja političke ekonomije. Vrlo kritički piše o sudbenoj vlasti, a to je o području koje nije dio njegovog obrazovanja ni karijere, niti je predmet njegovih znanstvenih ni stručnih istraživanja..

Rado bismo vidjeli znanstvene i stručne podatke na kojima dr. Vuković temelji svoje zaključke o stanju sudbene vlasti i korupciji.

Svatko je dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, a ne čekati da ga tijela kaznenog progona pozovu da podnese prijavu. Gospodin Vuković nam nije otkrio da je to ikada učinio, iako o tome zna. Pozivamo ga da to učini, prijavi korupciju o kojoj piše i tako aktivno doprinese borbi protiv korupcije. Pozivamo ga da iznese nešto više od insinuacija da vladavina prava ne postoji u Republici Hrvatskoj i nešto više od toliko puta u medijima ponovljenih rečenica bez sadržaja. Ponavljanje floskula utemeljenih na generaliziranju i banaliziranju nekoliko sudskih predmeta u javnosti ne znači da su takve floskule postale istinite.

Svaka grana vlasti ima svoje slabe točke i mjesta za napredak pa tako i sudbena vlast. Svaka konstruktivna kritika je dobro došla i sudstvo je otvoreno za dijalog. Otrcane izjave utemeljene na neizvornim i uopćenim frazama nisu konstruktivna kritika.

Prema javno objavljenim podacima o stanju u pravosuđu među državama članicama EU, hrvatsko je pravosuđe po raznim pokazateljima u sredini. Javno dostupni podaci govore drukčije nego što to paušalno piše gospodin Vuković. Drugim riječima, nije točno da je hrvatsko pravosuđe „među desetak najgorih na svijetu“. Svake godine na sudove u Republici Hrvatskoj dolazi milijun i dvjesto tisuća predmeta. Suci riješe i više predmeta nego što ih zaprime. Vrijeme trajanja sudskih postupaka se skraćuje iako treba još i više. Sudovi ne sude da bi se bilo kome svidjeli niti sude na temelju dojma i pretpostavki, nego odlučuju samo na temelju Ustava i Zakona koje je donio Hrvatski sabor, a ne suci.

Paušalno i neutemeljeno napadanje pravosuđa, kao što je to u samopromociji sebe i svoje firme odabrao gospodin Vuković, samo doprinosi stvaranju negativnog dojma o pravosuđu i rušenju povjerenja u sudbenu vlast te služi zadovoljenju političkih i dnevno pragmatičnih ciljeva. Takvi istupi ne doprinose argumentiranoj konstruktivnoj kritici niti pronalasku rješenja za unapređenje rada pravosuđa jer ga gospodin Vuković za pravosuđe niti ne nudi. Zato njegova kritika pravosuđa ostaje na razini samopromotivnog političkog pamfleta. Znanstvenik zabrinut za stanje društva bi u svojoj iskrenoj namjeri da pomogne društvu trebao postati dio rješenja, a ne stvarati problem.