2. Konferencija na visokom nivou Globalne mreže za promicanje i zaštitu integriteta sudstva (Global Judicial Integrity Network)

U Dohi (Katar) se od 24. do 26. veljače 2020. održava 2. Konferencija na visokom nivou Globalne mreže za promicanje i zaštitu integriteta sudstva (Global Judicial Integrity Network). U sklopu konferencije održat će se 12 tematskih cjelina koje će voditi razni partneri Globalne mreže. Konferenciji prisustvuje preko 700 sudionika, iz više od 115 zemalja diljem svijeta, uključujući 45 predsjednika Vrhovnih sudova.

Globalna mreža za promicanje i zaštitu integriteta sudstva je platforma za pružanje pomoći pravosuđima da osnaže sudački integritet i spriječe korupciju u pravosuđu. Osnovana je u travnju 2018. u Beču i pokrenuo ju je Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminalitet kao dio Globalnog programa za provedbu Deklaracije iz Dohe (2015). Član Savjetodavnog odbora mreže je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa (Advisory Board of Global Judicial Integrity Network).

U manje od dvije godina postojanja, Globalna je mreža za promicanje i zaštitu integriteta sudstva postala pokretačka snaga za pozitivne promjene u sudstvu. Surađuje sa brojnim međunarodnim tijelima kako bi osnažila integritet sudstva diljem svijeta.

Ključni alati koje je razvila Globalna mreža za promicanje i zaštitu integriteta sudstva su serije Praktičnih vodiča. Neki od njih su Praktičan vodič koji promovira stvaranje Kodeksa sudačke etike i Neobvezujuće smjernice sucima o korištenju društvenih mreža.

U radu konferencije sudjeluje predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec. Na konferenciji će se raspravljati pitanja kao što su pristup pravosuđu, etika i ponašanje, izazovi sudačkoj neovisnosti i suvremene prijetnje integritetu sudstva, percepcija javnosti o sudstvu i još niz aktualnih tema.

Globalna mreža pomaže osnaživanju sudačkog integriteta kroz promoviranje niza mogućnosti koje pruža; olakšavanju pristupa resursima te usredotočenosti na postojeće i novonastale izazove u vezi sudačkog integriteta.

Raspravom o Transparentnosti i odgovornosti najviših tijela sudbene vlasti prvog dana konferencije moderirao je predsjednik Skupine država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda doc. dr. sc. Marin Mrčela.