5. Međunarodna konferencija sudaca u Zadru, 27. i 28. rujna 2019.

5. Međunarodna konferencija sudaca u Zadru, 27. i 28. rujna 2019.

U Zadru je 27. i 28. rujna 2019. godine održana jubilarna 5. Međunarodna konferencija sudaca u organizaciji Udruge Hrvatskih sudaca i  Sveučilišta u Zadru te potporu CEELI instituta iz Praga, Grada Zadra i Zadarske županije.

Konferencija je tematski podijeljena na dva dana s tim da je tema prvog dana bila Sloboda izražavanja i zaštita autoriteta i nepristranosti sudstva. Moderator ovog djela programa je bio dr. sc. Krešimir Kamber, iz Ureda Jurisconsulta, Europskog suda za ljudska prava,  a predavači doc. dr. sc. Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je govorio o Zaštiti sudaca od klevete/uvrede kroz kazneno pravo te Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca s temom Zaštita sudaca od klevete/uvrede kroz građansko pravo. O nasilnoj medijskoj kampanji i zaštiti autoriteta i nepristranosti sudstva te problemima poljskog pravosuđa s tim u svezi govorio je glasnogovornik poljske Udruge sudaca Themis, Dariusz Mazur, da bi prvi dan bio zaključen izlaganjem suca Vrhovnog suda Republike Hrvatske Željka Pajalića s temom Sloboda izražavanja i zaštita autoriteta i nepristranosti sudstva.

Tijekom drugog dana raspravljalo se o lišenju slobode  kao krajnjoj mjeri kaznenog prava te problemima zatvorske prenapučenosti. Moderator drugog dana bila je sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske Ileana Vinja, koja je održala i predavanje o Kaznenim i građanskim aspektima problema zatvorske prenapučenosti.  Pored nje izlagali su i mr. sc. Marijan Bitanga, sudac Županijskog suda u Zadru i to o lišenju slobode kao krajnjoj mjeri kaznenog prava i pomoćnica Ministra pravosuđa Republike Hrvatske Jana Špero o zatvorskoj prenapučenosti kao zapreci za predaju/izručenje osumnjičenih/osuđenih osoba. Završno predavanja na temu Odgovornost države za štetu za neadekvatne zatvorske uvjete imala je sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske dr. sc. Snježana Bagić.

Na konferenciju je došao veliki broje sudaca iz naše zemlje, ali i inozemstva tako da je uz Hrvatsku bilo zastupljene ukupno jedanaest zemalja (Italija, Njemačka, Poljska, Grčka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Švedska, Slovenija, Mađarske i Sjeverna Makedonija i dvije međunarodne organizacije (CEELI institut i OSCE). Uz službeni dio organizirano je i neformalno druženje te je zaključeno kako su ovakvi oblici stručnog usavršavanja iznimno korisno tako da se može očekivati održavanje šeste konferencije i slijedeće godine.

Prezentacije:

Kresimir_Kamber-Biljeske_za_raspravu-Zadar-2019
Kresimir_Kamber-Notes_for_dicussion-Zadar-2019
Jana-Spero-Zadar_28-rujna-2019
Marijan_Bitanga-LISENJE_SLOBODE_KAO_KRAJNJA_MJERA_KAZNENOG_PRAVA-Zadar-2019
UHS_Konferencija_Zadar-2019Dariusz_Mazur-Humiliate_to_subordinate-Zadar-2019