Održane prve dvije radionice EU projekta obuke sudaca u suradnji UHS-a i CEELI Instituta Prag

U sklopu EU projekta “Obuka sudaca iz središnje i istočne Europe” održane su prve dvije radionice u Pragu i to 21. i 22. rujna 2020. za kaznene suce a 1. i 2. listopada 2020. za suce koji rade na građanskim predmetima. Projekt financiran od strane EU u vrijednosti od 211.234,00 eura provodi Udruga hrvatskih sudaca u suradnji sa CEELI Institutom iz Praga, a predviđeno je održavanje šest dvodnevnih radionica u Pragu, (po tri radionice za suce iz svake grane sudovanja) za 180 sudaca iz zemalja središnje i istočne Europe, od čega će 70 polaznika biti suci iz Republike Hrvatske, kao i dio predavača.

Cilj radionica je upoznavanje polaznika s instrumentima Europske unije u građanskom i kaznenom pravu a posebno je usmjeren na:

• Unapređenje znanja svih sudionika u razumijevanju i primjeni Povelje Europske unije o temeljnim pravima
• Unapređenje znanja sudaca iz građanske grane sudovanja o EU instrumentima koji reguliraju priznavanje i izvršavanje odluka nacionalnih sudova u području bračnih sporova i roditeljskih pitanja a posebno primjena Uredbi Vijeća br. 2201/2003, 2016/1103 i 2016/1104 kao i Uredbe br. 2016/1191 o promicanju slobodnog kretanja građana pojednostavljivanjem zahtjeva za predočavanje određenih javnih isprava u Europskoj uniji.
• Unapređenje znanja sudaca iz kaznene grane sudovanja u području relevantnih instrumenata EU za zaštitu prava optuženih na pošteno i nepristrano suđenje a posebno primjena Direktive 2013/48 i 2016/343 te utjecaja EU regulative koja se odnosi na sprječavanje zločina iz mržnje.

Predavači na održanoj radionici za kaznene suce su bili g. Marijan Bitanga, sudac Županijskog suda u Zadru i gđa Zuzana Vikarská, predavač na Pravnom fakultetu Sveučilišta Masaryk u Brnu i savjetnik na Ustavnom sudu Republike Češke, dok su predavači na radionici za građanske suce bili gđa Tijana Kokić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu i gđa Zuzana Fišerova, direktorica Međunarodnog Odjela za građanska pitanja Ministarstva pravosuđa Republike Češke. Na prve dvije održane radionice sudjelovalo je 29 sudaca iz Republike Hrvatske koji su bili izrazito zadovoljni kvalitetom radionica, obuhvaćenim temama, interakcijom između predavača i sudionika kao i cjelokupnom organizacijom uključujući provođenje epidemioloških mjera. Naime, radionice se održavaju u Vili Grebovka u Pragu gdje je i sjedište CEELI Instituta a u kojoj je i organiziran smještaj sudionika. Zbog mjera zaštite sudionici radionice su u vrijeme njihovih održavanja ujedno i jedini gosti Vile, u dvorani u kojoj se održavaju radionice osiguran je sigurnosni razmak između polaznika kao i dezinfenkcijska sredstva dok je nošenje zaštitnih maski obavezno.

Sljedeća radionica za suce iz građanske grane sudovanja je predviđena u prosincu 2020., a iz kaznene u veljači 2021. Organizatori će sukladno razvoju epidemiološke situacije u RH i Češkoj prilagođavati i termine održavanja radionica, a članovi UHS-a će biti pravodobno obaviješteni o točnom rasporedu radionica kao i načinu prijave.