Split

OGRANAK SPLIT - STUDIJSKO PUTOVANJE ESTONIJA 2018.

Uspješnost u predvođenju digitalne tehnologije u Europi i digitalizacija pravosuđa unutar toga bili su izazov Ogranku Split za upoznavanje s takvim pravosudnim sustavom zbog čega je ovaj Ogranak u vremenu od 5. do 9. listopada 2018. organizirao studijski posjet estonskim sudovima u Tallinnu.

Estonija je zemlja u kojoj je digitalizirano najviše usluga u svijetu. Ključ digitalizacije je e-osobna iskaznica koja nije samo identifikacijska isprava koja se koristi elektronski kao identifikacijski dokument, već pomoću ugrađenog čipa omogućuje pristup svim e-uslugama uključujući i onu koja se tiče elektroničke komunikacije s pravosudnim sustavom, omogućuje korištenje elektroničkog potpisa, elektronsko glasovanje i korištenje kao potrošačke kartice.

Suci su posjetili drugostupanjski u Tallinnu (Tallinn Circuit Court of Appeal) i Upravni sud u Tallinnu (Tallinn Administrative Court), kao i prvostupanjski sud opće nadležnosti koji postupa i u trgovačkim stvarima (Harju County Court). U kolegijalno vrlo toplim i srdačnim susretima s estonskim kolegama, suci su upoznati s organizacijom pravosuđa u Estoniji, pravnom položaju estonskih sudaca, uvjetima i načinu imenovanja i napredovanja sudaca. Posebno su detaljno upoznati s postupkom digitalne dostave i njezinim prednostima te pozitivnim iskustvima estonskih kolega s digitalnom dostavom, kao i s ostalim pozitivnim aspektima digitalizacije pravosuđa.

Pojedine estonske kolege pokazale su vrlo dobro poznavanje prilika rada hrvatskih sudova i sudaca što je, čini se, posljedica okolnosti da Europska mreža centara za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika ne povezuje uvijek samo pravosudne sustave, već ponekad veže i srca. Tako je sucima ukazano na razlike u radu estonskih i hrvatskih sudova i sudaca. Primjerice, u ukupnom broju predmeta o kojima se odlučuje pred estonskim prvostupanjskim sudovima u građanskim stvarima najviše su zastupljeni predmeti radi naknade štete koji se ujedno i najviše vrednuju u ocjenjivanju rezultata rada sudaca, zatim predmeti iz područja radnog i obiteljskog prava, dok je vrlo malo predmeta iz područja stvarnog, a posebno zemljišnoknjižnog prava kojih gotovo da i nema. Uloga sudskih savjetnika je bitno drugačija u estonskim sudovima u kojima sudski savjetnici pomažu sucima u pripremi rada na predmetima, a građanski suci prvog stupnja su opterećeni s otprilike 140 spisa.

Zanimljivost estonskog pravosudnog sustava je nepostojanje zasebnog Ustavnog suda. Dužnost ocjenjivanja ustavnosti izvršava Vrhovni sud čije sjedište nije u glavnom gradu Tallinnu, već u drugom po veličini estonskom gradu Tartu. Razlog za izmještanje najvišeg suda jest u osiguranju većeg stupnja neovisnosti sudaca ovog suda jer se u takvim okolnostima suci najvišeg suda ne susreću s predstavnicima drugih dviju grana vlasti koje djeluju u glavnom gradu na koji se način izbjegava i mogući utjecaj na nositelje sudbene vlasti.

Tijekom posjete Tallinnu suci su u pratnji vodiča razgledali stari dio grada, prošetali dobro očuvanim vijugavim i kamenom popločanim ulicama, razgledali brojne arkade te krasne pastelne kuće koje se još obnavljaju, obišli gradske zidine i tornjeve, Trg gradske vijećnice, crkvu sv. Olafa. Ujedno su posjetili i Estonsku nacionalnu operu i pogledali razigranu i lepršavu operetu Paula Abrahama Ball im Savoy.

Put do Tallinna suce je vodio preko Helsinkija, što je omogućilo i poludnevni boravak u glavnom gradu Finske. Tom su prigodom suci razgledali Trg senata, veličanstvenu Luteransku katredralu, prošetali glavnom ulicom Mannerheiminitie koja vodi do kazališta, galerija, muzeja i koncertnih dvorana. Posebno je bila dojmljiva neobična crkva Temppeliaukio sagrađena u živoj stijeni i osvijetljena ostakljenom kupolom.

Uspješan primjer male, ali hrabre i inovativne Estonije može biti inspiracija i našem pravosudnom sustavu za digitalizaciju pravosuđa i uređenje elektroničke komunikacije između stranaka i ostalih sudionika postupaka s domaćim pravosudnim tijelima čemu se toplo nadamo.

PREDSJEDNICA OGRANKA SPLIT
mr.sc. Senija Ledić