Split

OGRANAK SPLIT - STUDIJSKO PUTOVANJE BERLIN 2016.


Ponovni susret s kompetentnim i uspješnim pravosudnim sustavom kakav je njemački bio je motiv Ogranku Split za organizaciju još jednog studijskog putovanja, ovaj put u vidu posjete berlinskim sudovima. Putovanje je organizirano u vremenu od 5. do 9. listopada 2016., a među putnicima našli su se suci više ogranaka, pretežno ogranaka Split, Dubrovnik, Zadar i Rijeka.

Stručni dio putovanja obuhvaćao je posjet Zemaljskom sudu (Landesgericht) i Visokom zemaljskom sudu koji samo u Berlinu iz povijesnih razloga nosi naziv Kammergericht. Na oba suda suci su srdačno dočekani, predstavljena im je duga tradicija tih sudova i odnos države prema sudbenoj vlasti kao ravnopravnom dijelu vlasti.

Prilikom posjete Zemaljskom sudu suci su upoznati s nadležnošću tog suda, a ujedno su nazočili raspravi u građanskom parničnom postupku radi isplate po osnovi ugovora o kreditu.

Pri posjeti Visokom zemaljskom sudu suci su upoznati s bogatom povijesti suda i činjenicom da je taj sud osnovan prije gotovo 550 godina. Upoznati su također i s nadležnošću suda u građanskoj i kaznenoj grani sudovanja. Suci su upućeni u pojedina procesnopravna pitanja iz područja građanskoga parničnog postupka pri čemu se razvila zanimljiva diskusija, napose u pokušaju usporedbe dvaju procesnopravnih sustava, njemačkog i hrvatskog.

U pratnji i uz vođenje njemačkih kolega suci su razgledali zgradu suda doista fascinantne arhitekture i čini se neprolazne ljepote, kojom su prilikom, među ostalim, razgledali veliku raspravnu dvoranu u kojoj se vode postupci u stvarima koje se tiču zaštite nacionalne sigurnosti, upoznati su s pojedinim postupcima koji su tu vođeni te sa specifičnostima dovođenja optuženika na suđenje posebnim podzemnim koridorom.

U slobodno su vrijeme suci posjetili i razgledali najznačajnije znamenitosti grada Berlina: katedralu Berliner Dom s prepoznatljivom kupolom, Brandenburška vrata, najpoznatiji gradski simbol i ujedno simbol burne njemačke i berlinske povijesti, Reichstag - sjedište najvišeg zakonodavnog tijela u Njemačkoj (Bundestag) koje je od 1999. smješteno u Berlinu nakon što je tijekom njemačke podijeljenosti pedeset godina djelovalo u Bonnu.

Suci su razgledali i ostatke uklonjenog berlinskog zida i simbola nekadašnje podjele između istočnog i zapadnog dijela grada, posjetili brojne muzeje.

Valja vjerovati da će primjer uspješnog njemačkog pravosudnog sustava biti poseban poticaj domaćim sucima u težnji za što uspješnijim i učinkovitijim djelovanjem unutar domaćega pravosudnog sustava.

PREDSJEDNICA OGRANKA SPLIT
mr.sc. Senija Ledić