Ogranak Općinskog suda u Splitu

SVI OGRANCI S PODRUČJA SPLITA ORGANIZIRALI

STRUČNO PUTOVANJE SUDACA U AUSTRIJU

           Udruga hrvatskih sudaca - Ogranak Split, Ogranak Općinski sud u Splitu i Ogranak Prekršajni sud u Splitu zajednički su organizirali stručno putovanje za suce u Beč, Austrija od 14. do 17. studenog 2018.

            Naši domaćini su bili Udruga austrijskih sutkinja i sudaca - sekcija Beč.

          Stručno putovanje je organizirano radi upoznavanje sudaca s austrijskim iskustvom elektroničke pravne komunikacije i voice-recognition systema (VRS).

        Republika Austrija je prva zemlja u Europi koje je uvela e-spis. Sustav omogućuje svim strankama elektroničko podnošenje pismena, a ujedno sud strankama vrši e-dostavu. Dobili su i nagrade za izvrsnu e-vladinu aplikaciju u Europi. Od 2013. je e-spis  postao široko dostupan za svakog građanina, koristi digitalni potpis za autorizaciju. U 2016. uštedjeli su preko 12 milijuna EUR na poštanskim dostavama.

            Austrijsko je pravosuđe uvelo voice-recognition system (VRS) još 1997. Za sada dio sudaca koristi VRS, a svi mladi pravnici koji se obučavaju za suce od 2016. moraju u svojoj obuci svladati i to.

         Na sudovima u Republici Hrvatskoj od listopada 2018. je pokrenut pilot projekt uvođenja sustava za pretvaranje govora u tekst. 

          Putovanje u Austriji je uključilo posjet prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima. Boravili smo u Justizzentrum Wien-Mitte, odnosno na sudovima Bezirksgericht Innere Stadt Wien, Bezirksgericht für Handelssachen Wien i Handelsgericht Wien te potom u Justizpalast, odnosno na sudovima Oberster Gerichtshof, Oberlandesgericht Wien te Landesgericht für Zivilrechtssachen Wien.

            Imali smo prilike upoznati se sa austrijskim pravosudnim sustavom i organizacijom rada na sudu. Slušali smo sudske rasprave. Upoznali se sa radom sudskih pisarnica. Upoznali se sa načinom elektroničkog podnošenja i slanja pismena, izazovima u primjeni kao i prednostima korištenja tehničkih uređaja kako na sudskoj raspravi tako i prilikom pisanja sudskih odluka. Čuli smo iz prve ruke iskustva austrijskih kolega sa programskim rješenjem za pretvaranje govora u tekst. Upoznali smo se sa planovima austrijskog pravosuđa o potpunoj digitalizaciji sudskog postupka i mišljenju sudaca o izvedivosti tog plana.

        Ujedno, razgledali smo brojne kulturno-povijesne spomenike i tradicionalne božićne sajmove na otvorenom. Posljednjeg dana boravka imali smo organizirani posjet dvorcu Schönbrunn.

        Primjer austrijskog pravosuđa, kako njihova pozitivna, tako i negativna iskustva sa sve većom digitalizacijom sudskog postupka i primjenom tehnoloških rješenja, svakako nam je bilo od velikog značaja na ovom stručnom putovanju i doprinijet će u našem daljnjem radu.