Radionica "Praktična primjena Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda pred prvostupanjskim sudom"

Radionica Praktična primjena Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda pred prvostupanjskim sudom

 

Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Rijeka, 23. svibnja 2019. organizirala je radionicu pod nazivom "Praktična primjena Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda pred prvostupanjskim sudom". Voditelj radionice bio je Dražen Kevrić, mag. iur., sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Opširnije...

UDRUGA HRVATSKIH SUDACA OGRANAK RIJEKA - priopćenje

Vezano uz izjave povodom objavljenog priopćenja za medije br. 13/19 Suda Europske unije povodom odluke tog Suda u predmetu C-630/17, ne umanjujući pravo na javno, odmjereno i argumentirano iznošenje stavova u pogledu rada sudova i sudaca u Republici Hrvatskoj, smatramo posve neprimjerenim napad predstavnika zakonodavne vlasti na sutkinju Mirellu Rodin imenom i prezimenom zato što je radila svoj posao primjenjujući norme nacionalnog i europskog prava.

UDRUGA HRVATSKIH SUDACA
OGRANAK RIJEKA

Održano prvo MEĐUSUDAČKO SAVJETOVANJE IZ OBITELJSKOG PRAVA

Prvo međusudačko savjetovanje iz obiteljskog prava


Ogranak Zagreb III Udruge hrvatskih sudaca i Općinski građanski sud u Zagrebu organizirali su prvo MEĐUSUDAČKO SAVJETOVANJE IZ OBITELJSKOG PRAVA koje se održalo 17. prosinca 2018. godine u Velikoj dvorani Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Na savjetovanju je sudjelovalo 40 sudaca iz cijele Hrvatske, od toga 36 sa općinskih sudova, a 3 sa Županijskog suda u Zagrebu i 1 sa Županijskog suda u Splitu. 

Opširnije...

Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca, Ogranak Zagreb III za NOVA TV

U povodu vašeg izvještaja o prosvjedu udruge Veronika Vere održanog 16. siječnja 2019. ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu, molim vas da u na istom mjestu i na isti način objavite ovo priopćenje Udruge hrvatskih sudaca, Ogranak Zagreb III.

Prenošenje i izvještavanje o bombastičnim i objektivno nepotkrijepljenim izjavama osoba ili udruga koje su sudionici u postupku na sudu, a bez davanja mogućnosti "drugoj strani" da se o tome očituje, ne doprinosi čistoći medijskog prostora i objektivnom informiranju javnosti.

Prenošenje takvih izjava stvara pogrešnu i zlonamjernu sliku o sudbenoj vlasti. Suci primjenjuju zakone Republike Hrvatske na temelju činjenica koje im predoče stranke u postupku i ne smiju izlaziti iz tih činjeničnih i zakonskih okvira. Subjektivno komentiranje nezadovoljnih procesnih sudionika, uz pogrdne i neistinite kvalifikacije o pojedinim sucima, stvara ozračje nepovjerenja i nesigurnosti.

Konkretne izjave izlaze izvan okvira uljuđene komunikacije i one neće spriječiti suce da postupaju na temelju zakona i Ustava Republike Hrvatske.


Za Ogranak Zagreb III Udruge hrvatskih sudaca
Tijana Kokić, predsjednica ogranaka

Ogranak UHS Varaždin - adventski izlet u Zagreb

 

U petak 21. prosinca 2018.g. članovi UHS ogranak Varaždin posjetili su Kazalište Komedija.

Članovi ogranka i ove godine odlučili su uživati u Adventu u Zagrebu i pogledati predstavu Čisto ludilo, redateljice Nine Kleflin. Originalna američka predstava proglašena je više puta najboljom predstavom godine, ušla je u anale svjetskoga humora, a svojevremeno je uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda kao predstava s najdužim neprekinutim igranjem na svijetu. Osim duhovitih i britkih dijaloga, predstava se u nekim dijelovima i improvizira pa uključuje reference na stvarne i aktualne događaje.

I ove godine jedinstveni blagdanski ugođaj, sjajna atmosfera i smijeh pružili su nam ugodan završetak radne godine.

 

OGRANAK SPLIT - STRUČNI SKUP 27.12.2018.

Ogranak Split - Stručni skup 27.12.2018.


Aktualnu praksu Suda Europske unije u Luxemburgu sucima splitskih sudova i gostima predstavila je Mirna Romić, pravna savjetnica suca ovog Suda Siniše Rodina na stručnom skupu održanom u organizaciji Ogranka Split 27. prosinca 2018. u sjedištu Ogranka.

Pred hrvatskim se sudovima vodi veći broj parničnih postupaka vezanih uz primjenu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom ("Narodne novine", broj 72/17, dalje: Zakon o ništetnosti). Povodom zahtjeva za prethodnu odluku jednog od domaćih sudova, u predmetu Suda EU broj C-630/17 u tijeku je postupak odlučivanja je li taj Zakon usklađen s pravom Unije.

Naime, Zakon o ništetnosti propisuje retroaktivnu ništetnost ugovora o kreditu od dana njihova sklapanja, kao i drugih pravnih poslova koji su posljedica takvih ugovora o kreditu, kada se ti ugovori sklapaju između stranih vjerovnika (vjerovnika s poslovnim nastanom u državi članici) koja nije ona osoba kojoj su usluge namijenjene, iako vjerovnik nije imao potrebna odobrenja od nadležnih tijela države članice(konkretno Hrvatske narodne banke) u trenutku sklapanja ugovora.

Suci su upoznati sa Zaključkom nezavisnog odvjetnika u ovom predmetu iz kojeg proizlazi da je Zakon o ništetnosti protivan članku 56.Zakona o funkcioniranju Europske unije.

Sucima je predstavljena i odluka Suda u predmetu C-619/18 od 17. prosinca 2018. kojom je određena privremena mjera donesena po zahtjevu Europske komisije u vezi sa zaštitom prava sudaca na neovisnost u Poljskoj. Istaknuto je kako u postupcima pred Sudom određivanje privremene mjere ima cilj osigurati punu učinkovitost buduće konačne odluke zbog čega se o ovom pitanju odlučuje u hitnom postupku.

U raspravi je bilo riječi i o utjecaju pravnih tumačenja Suda na praksu nacionalnih sudova te je naglašeno da je odluka Suda u kojoj je zaključeno da akt neke institucije Unije nije u skladu s ugovorima ili u kojoj je Sud protumačio pravo Unije, obvezujuća za nacionalni sud koji je uputio prethodno pitanje, kao i za sve nacionalne sudove država članica.

Ovaj je stručni skup suce iznova podsjetio na iznimnu važnost sustavnog i stalnog praćenja prakse Suda EU jer je pravo Unije nadređeno nacionalnom pravu i primjenjuje se u svim državama članicama zbog čega najizravnije utječe na živote građana.

PREDSJEDNICA OGRANKA
mr.sc. Senija Ledić

Ogranak Split - ADVENT U ŠIBENIKU

Ogranak Split - Advent u Šibeniku 2018.

Simboličan završetak poslovne godine uz zajedničku večeru i dalmatinsku pjesmu, drugu godinu zaredom, okupio je suce ogranaka Split, Šibenik i Zadar, ovaj put na događanju "Advent u Šibeniku" održanom 7. prosinca 2018.

Opširnije...